Народното събрание даде "зелена светлина" за по-лесно дарение на храни на хранителните банки. Поправките в Закона за ДДС минаха без дебати и бяха приети почти единодушно от всички парламентарни групи. 

От 1 януари догодина храните, които се даряват на хранителни банки, ще бъдат освободени от ДДС. Досега при дарение производителите и търговците не плащаха данък на държавата само ако унищожат храни, които не са реализирали на пазара, което практически блокираше даренията.

Депутатите приеха строги правила за даренията. Първо - могат да се предоставят безвъзмездно храни в срок на годност, но изтичащ в следващия 1 месец. Стойността им не може да надвишава 0,5% от общия оборот на търговеца за предходната календарна година - това е следващото ограничение. Компаниите, които даряват, трябва и да са изрядни платци към хазната - тоест да нямат данъчни и осигурителни задължения. Всяка предоставена на хранителна банка стока трябва да е маркирата с "Дарение, не е предназначено за продажба", записаха още депутатите. 

Сроковете, от и до които могат да се даряват храните, ще бъдат записани в регламент, утвърден от министъра на земеделието и храните, съгласувано с финансовото министерство и по предложение Агенцията по безопасност на храните. 

Дарените храни ще се разпределят от хранителните банки, които имат разрешение за това. Документът се издава са срок от 5 г., а банката трябва да отговаря на следните условия - няма подлежащи на принудително изпълнение публична задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени на не по-малко от 20 % от областите в страната. Хранителната банка трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране, реши още парламентът.

Предложението за освобождаване от ДДС на дарените храни е на депутатите от Гражданския съвет на РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Всяка година у нас се изхвърлят над 670 хил. тона храна.