Дни преди президентските избори у нас Европейската комисия обяви, че ще предложи наблюдението над правосъдието и вътрешните работи на България да се промени с оглед да върви постепенно към прекратяване. За първи път председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде писмено уверение за това в писмо до българския министър-председател Бойко Борисов.

"Съгласен съм, че напредъкът на България в изтеклите години на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) би изисквал по-динамичен подход, за да бъдат взети под внимание по-дългосрочните тенденции в циклите на годишните доклади", пише Юнкер в писмото, с което Клуб Z разполага. "Започвайки от януари 2017 година, ние възнамеряваме да въведем този нов подход в нашите доклади".

Юнкер изразява увереност, че "България  ще продължи по пътя на реформите" и че "ще бъде в състояние да излезе от програмата, когато показателите бъдат задоволително изпълнени". Той потвърждава обещанието си от кампанията за европейските избори през 2014 година, това да стане до края на мандата на неговата Комисия през 2019 година.

Юнкер отговаря на писмо на Борисов от 19 октомври, с което Клуб Z също разполага. В него българският премиер иска сегашните шест показателя на МСП да бъдат сведени до три, да бъде признат "напредъкът" на България и да бъде променена процедурата на наблюдението. 

Юнкер пише, че всяка от институциите в България трябва да има ясно разбиране за стъпките, които трябва да направи, за да постигне целите на реформите, докато прилагането на препоръките на Комисията предполага "комбинация от действия" на различни институции.

"Още повече, че работата на България да се справи с предизвикателствата на корупцията и организираната престъпност беше полезна да се разкрие нуждата от от действие на различни етапи: превенция, разследване, обвинение и вземане на съдебно решение", пише още Юнкер. 

Юнкер съобщава на Борисов, че натоварва шефа на Службата за подкрепа на структурните реформи на Комисията Мартин Вервей да работи с българските власти по действията, които те трябва да предприемат за постепенно приключване на МСП.

"Новината е, че Юнкер за първи път уверява българския премиер писмено, че иска постепенно да приключи с наблюдението", каза пред Клуб Z експерт по механизма, пожелал анонимност. "Генералният директор Вервей ще набележи и подготви действията, които са необходими за това".

Запитан дали промяната на подхода озвачава разреждане на редовните годишни доклади на Комисията по механизма, експертът отговори, че това ще разберем от идващия доклад, очакван в началото на идната година. Комисията по-рано съобщи, че той ще обобщи резултатите от десетте години действие на МСП. Как точно ще бъде той променен Комисията ще предложи там. 

На въпрос защо Юнкер обявява намерението си през кампанията за президентските избори в България, експертът отговори, че моментът на изпращането му не е свързан с тях, а с писмото от Борисов. 

Това е втора промяна, която Юнкер прави в подхода към наблюдението в сравнение с предшественика си Жозе Барозу. Сегашната Комисия за първи път допусна преди година разделяне на България от Румъния и възможността за едната механизмът да приключи по-рано. Барозу се въздържаше и от публикуване на доклади и оценки свързани с механизма в периоди чувствителни от вътрешнополитическа гледна точка като например преди избори.

"Българското правителство смята, че има основания да бъде прекратен МСП-наблюдението по тези показатели, където целите вече са постигнати и да се обновят другите по начин, позволяващ да се отчете постигнатия напредък", пише Борисов до Юнкер. 

След това той предлага наблюдението да остане върху реформите на съдебната система, борбата с корупцията и организирана престъпност. 

Предишната Комисия се обявяваше твърдо против отпадането на отделни показатели. Тя твърдеше, че МСП "не е упражнение със задраскване на квадратчета" и че всички показатели трябва да останат до окончателното приключване на механизма.