Правителството греши като залага огромни разходи за въоръжение в бюджет 2017. За това предупреди проф. Христина Вучева, бивш финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова.

"Не искам да съм лош пророк, но считам, че това е абсолютно голяма грешка. Нека се похарчат тези пари, но да не е за въоръжение", заяви икономистът в предаването "Денят започва" по БНТ.

Вучева припомни, че голямо затъване на Гърция и натрупването на дългове е започнало преди 2010 г. и е било свързано с огромни покупки за армията.

През 2017 г. държавата ще направи разходи за отбрана и сигурност в размер на 4,167 млрд. лв. Това е с 825 милиона лева повече от тази година, а в проценти увеличението е с 25 на сто. Това е записано в проектобюджета за 2017 г., който правителството ще разгледа днес.

В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип изтребители, които да заменят старите руски МиГ-29. Така ще се осигури достатъчно количество самолети, с които ще се гарантира въздушния суверенитет на България.

Другата голяма покупка ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. По предварителни данни те ще струват 439 млн. лв., като догодина ще бъдат платени 171 млн. лв.

Корабите са нужни за постигане на пълна оперативна съвместимост със структурите на НАТО, защита на колективната сигурност в Черноморския регион, пълноценно участие в групите на Алианса, както и за ранно откриване и реагиране на нелегалната имиграция.

"Щеще да бъде добре, ако увеличението на разходите в бюджет 2017 беше за вътрешна употреба, а не за покупки на армията, които са за много пари. Тези пари ще отидат навън. Това не е добър подход и не може да очакваме добър резултат", коментира Христина Вучева.

И допълни, че ефект за българската икономика има, когато бюджетните пари нарастват и се харчат в страната. Съществува теория и практика, които потвърждават, че това може да тласне напред цялото развитие, независимо от корупцията и разхищенията, които съпътстват много често бюджетните разходи, не само у нас, каза още бившият финансов министър.

Всъщност част от парите за новото въоръжение може и да останат в България, ако патрулните кораби се произведат тук. Такива намерения управляващите са заявявали нееднократно.

В коментар за новия бюджет икономистът Георги Ангелов заяви, че ако се дават повече пари за сектори като образование, в това число привличане на млади учители, може да има много силен дългосрочен ефект. Тъй като най-големият проблем на пазара на труда сега е липсата на образовани и квалифицирани хора. Същият положителен ефект има и от инвестициите в инфраструктура.

"Но най-големият проблем, който трябва да реши бюджетът, това е кредитният рейтинг на България, който беше намален два пъти през 2014 г., заради банковата криза и огромния бюджетен дефицит. Това трябва да бъде целта за 2017 г., ако искаме голям икономически ефект - бюджетът да създаде необходимото доверие, да имаме по-висок рейтинг и оттам да се отпуши потокът на чужди инвестиции, а и на местни, кредитирането за реалния сектор. И оттам ще се усети по-силно в заплатите", смята старши икономистът на "Отворено общество".