Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъда на Софийския апелативен съд (САС), с която Мария Мургина е оправдана по обвинение за принуда. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

През декември 2015 г. бившата изпълнителна директорка на Нaционалната агенция за приходите (НАП) беше оправдана от апелативния съд за трети път. САС отмени присъдата на Софийския градски съд, с която на 25 януари 2011 г. Мургина беше осъдена на 4 години затвор.

Бившата шефка на НАП остана подсъдима само по обвинението за принуда. Според него Мургина е накарала бившия директор на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си против волята й, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно.

След първата и единствена осъдителна присъда срещу Мургина на първа инстанция, Софийския апелативен съд я оправда напълно, но след това Върховният касационен съд върна делото заради обвинението в принуда, а по останалите 3 обвинения оправдателната присъда влезе в сила.

И при повторното разглеждане на делото САС призна Мургина за невинна. ВКС отново върна делото, но и при третото разглеждане апелативните съдии решиха, че Мургина е невинна.

Днес Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на апелативния съд. Тричленният състав на ВКС приема, че жалбата на Милена Цолчовска е неоснователна. Относно твърдението, че Мургина е отправила заплашителни реплики за уволнение към Цолчовска, ВКС приема, че доказателствата са били противоречиви.