Хората трябва търпеливо да живеят със своите сенки, заяви Харуки Мураками при получаването на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ в Одензе, Дания, съобщава азиатското електронно издание „Асахи Шимбун“. В речта си след приемането на статуетката 67-годишният писател първо заговори за историята на Андерсен „Сянка“, а после обясни:

„Точно както всички хора имат сенки, така и всяко общество и нация имат. Ако има ярки, светли аспекти, то със сигурност ще има и балансираща тъмна страна. Понякога сме склонни да отклоним поглед от сянката, от негативните ѝ части или друго – да опитаме насила да ги премахнем.

Без значение колко висока стена строим, за да се пазим от пришълците, без значение колко пренаписваме историята за собствена изгода, това просто завършва с вреда и нараняване на самите нас. Човек трябва търпеливо да се научи да живее със своята сянка и внимателно да наблюдава мрака, който се намира вътре в него“.

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ е придружена от парична премия от 500 хиляди датски крони (около 67 хиляди евро). В миналото тя е била печелена от писатели като Салман Рушди, Исабел Алиенде и Джоан Роулинг.

"Площад Славейков"