Лувърът ще предложи убежище на световните съкровища, спасени от военни зони – като Сирия и Ирак – в защитена складова база в Северна Франция. Президентът на страната Франсоа Оланд заяви, че съоръжението в Лиевен може да стане временно хранилище за международни културни и художествени артефакти, съобщава „Гардиън“.

Сградата ще е на стойност около 60 милиона евро и се планира да започне да функционира през 2019-а. Идеята тя да приюти част от застрашеното световно наследство Оланд ще предложи на конференция по темата в Абу Даби през декември. Срещата се очаква да бъде посетена от представители на над 40 държави.

„Основната роля на базата в Лиевин ще бъде да съхранява складираната колекция на Лувъра… но тя може да има и друга задача – тъжно свързана със събитията, драмите, трагедиите, които виждаме в света“, коментира френският президент.

Оланд добави, че застрашените произведения на изкуството са поставени в опасност от „терористи или варвари, решени да ги унищожат… особено онези в Сирия и Ирак“.

Конференцията по темата за културата и тероризма в Абу Даби е по инициатива на Франция и на нея ще започне набирането на средства за запазването на изкуството в опасност. Крайната цел за достигане е 100 милиона щатски долара. Трите приоритета, поставени на масата, ще бъдат борбата с международния трафик на антики, временното съхранение на застрашено културно наследство от други държави, както и запазването на паметта за разрушените обекти с културно значение.

Ислямска държава и други джихадистки групировки са набелязали наследството на Ирак, Сирия, Афганистан, Либия и Мали, като плячкосват или директно унищожават древни места. В сирийския град Рака ислямистите сринаха с булдозери колосална асирийска скулптура на лъв на бреговете на Ефрат от VIII в. пр. Хр., докато в Ирак терористите сравниха със земята руините на Нимруд. През 2001 г. талибаните в Афганистан разрушиха с динамит двете статуи на Бамиянските Буди, издигнати през IV и V в.

Лувърът, най-посещаваният музей в света, през 2015 г. прие 8,6 милиона гости. Институтът разполага с огромна колекция от експонати, съхранявани в подземните хранилища на бреговете на Сена в Париж. Съкровищата трябва да бъдат пренасяни в безопасност всеки път, когато се появи риск от наводнения – както се случи по-рано тази година.

Площад "Славейков"