Мъж е развил остър чернодробен проблем заради дневната си консумация на енергийни напитки, смятат доктори. Случаят е с 50-годишен жител на Флорида, САЩ, който потърсил помощ за повръщане, жълтеница и болки в коремната област, разказва БиБиСи.

Той имал хроничен хепатит С, но според докторите, новите му симптоми били отделни от болестта. Първоначално той си мислел, че има особено зловещ грип.

Биопсия на черния дроб показала остър хепатит, а изследванията - тежки щети върху органа.

При опит да си обяснят странните резултати, лекарите му направили подробна анкета какво консумира. Така установили, че всеки ден през последните три седмици е започнал да поглъща по 4-5 енергийни напитки.

Във всяка от тях има 40 мг ниасин (витамин Б3). Препоръчаната доза за мъже е не повече от 17 мг на ден, за жени - 13 мг. Обикновено токсичен ефект има при повече от 500 мг, но в този случай явно 160-200 мг всеки ден са били достатъчни, за да засегнат черния дроб. 

В момента, в който спрял енергийните напитки, симптомите му изчезнали. Това е вторият подобен случай, описан в медицински журнал.

"Пазарът на енергийни напитки расте бързо и пациентите трябва да са наясно с потенциалните рискове от различните вещества в тях. Витамините и нутриентите, като ниацина, са налице в количества, които сериозно надвишават препоръчителната дневна доза, което води до повишен риск за вредно натрупване и отравяне", отбелязват учените.