Най-малко четирама души загинаха и 14 бяха тежко ранени при атентат срещу ВВС базата на САЩ в афганистанския град Баграм, провинция Парван, предадоха световните агенции. Точно там се намира и главното командване на военната мисия на Щатите в размирната страна.

За националността на жертвите и пострадалите все още няма съобщения.

Българското министерство на отбраната съобщи, че няма пострадали български военнослужещи. 

Нападението е било извършено в 5,30 ч тази сутрин местно време. Под тревога са били вдигнати силите за сигурност, незабавно са пристигнали и линейки.

Според говорител на губернатора на централноафганистанската провинция Парван атентатът е бил извършен от камикадзе. Мъжът се е взривил в близост до столова за американски военни.

По все още непотвърдени данни атентаторът е имал достъп до ВВС базата на САЩ и главното командване, тъй като официално е бил назначен на работа там.

Германската новинарска агенция ДПА цитира говорителя на талибаните Сабихулах Муджахид, който е обявил, че атентатът е дело на групировката.

До този момент няма официално съобщение от страна на американските военни в Афганистан, нито от Пентагона.

Да припомним, че Баграм е най-голямата военна база на САЩ в Афганистан. В момента в страната се намират 10 000 американски военни, като главната им мисия е обучение на афганистанските отбранителни сили.

Последният извършен атентат в Баграм беше малко преди Коледа миналата година. Тогава загинаха шестима американски войници.

Кърваво нападение имаше и в четвъртък късно вечерта. Тогава беше извършено нападение срещу германското генерално консулство, намиращо се в центъра на Мазар и Шариф. В 23 ч местно време натъпкан с взривове камион се заби в бетонното заграждение на консулството, което рухна. От взривната вълна бяха съборени зидовете на сградата. Загинаха четирима души и други 128 бяха ранени. Всички жертви и пострадали са афганистански граждани – охранители на консулството и случайни минувачи.

Още при отекването на взрива всичките 20 служители на дипломатическото представителство, които работят и живеят в сградата, са се скрили в бомбоубежището. Впоследствие те бяха преместени във военна база, а вчера получиха нареждане от външно министерство в Берлин да се приберат временно в родината.

И за този атентат отговорност поеха талибаните. Това била наказателна мярка, тъй като немски военни участвали във въздушно нападение на САЩ в провинция Кундуз в началото на този месец. Тогава загинаха 30 цивилни граждани.