"Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура (ВКП) вчера, че в Софийски градски съд има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви. Подобни констатации не са направени при нито една от проверките на ВСС, Инспектората на ВСС, както и при тази извършена от Софийски апелативен съд в периода 25.01.2016 г. – 12.02.2016 г.

Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация, и то от главния прокурор на България."

Това пишат днес от Софийския градски съд като отговор на вчерашно отворено писмо на главния прокурор. От съда разбираме още, че веднага след информацията на сайта на главната прокуратура, се е активизирала Галя Георгиева - една от "остриетата" във ВСС, и е изискала спешна проверка на съда, ръководен от Калоян Топалов. За пореден път...

Предисторията

Вчера на сайта на прокуратурата се появи съобщение "Главният прокурор сигнализира съдийската колегия за забавени наказателни дела в софийските съдилища". То бе анонсирано като "обобщени данни за всички незавършени наказателни производства за престъпления от общ характер, водени в Софийски градски съд (СГС) като първа инстанция и в Софийски районен съд (СРС)",

Прокурорите анонсират, че са проверили "40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в СРС" и изреждат открити - според тях, нередности...

От "контраписмото" на СГС (целия текст може да видите тук) става ясно, че само час и половина след огласеното искане на Цацаров Галя Георгиева е изпратила мейл в качеството си на председател на дисциплинарната комисия и указва "да бъде извършена незабавна проверка, моли за спешност и информира, че на заседанието на комисията, проведено на 09.11.2016 г. са били разгледани две уведомителни писма от главния прокурор".

Научаваме още, че Цацаров е приложил и отговор на свое питане от новоизбраната шефка на СГП Емилия Русинова, към което е приложена справка със съдебни производства, които се водят повече от две години в СГС.

От СГС смятат, че Цацаров твърди неистини за конкретни дела, че не е ясно по каква процедура главният прокурор се явява проверяващ на СГС и че може би е бил подведен...

"Фактите обаче напълно се различават от тези, с които главният прокурор на Р България, чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото. Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни.

Възможно е и грешката на Прокуратурата на Република България да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата прокуратура", завършва с тежък намек уводът.

От СГС изреждат 4 дела, за които главният прокурор твърди, че мотивите са значително забавени.

Изреждане на "проблемни" дела

Първото - от 2009 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова, присъдата по него е постановена през 2011 г., Поради дисциплинарното уволнение на съдийката, то е изпратено по жалба в САС, без мотиви, присъдата е отменена от апелативните магистрати и делото е върнато за ново разглеждане. Същото е преобразувано и тече и в момента. Още едно дело - от 2008 г. е било на доклад при същата съдийка, има присъда от същата година, но през 2014 г.  САС е отменил присъдата и прекратил наказателното производство поради смърт на подсъдимия,

Третото дело от 2008 г. е на съдия Вера Чочкова, присъдата по него е постановена на 15.10.2008 г., а мотивите са предадени на 27.10.2008 г. Тя дори е влязла в законна сила на 31.10.2008 г., а прокуратурата дори знае това, защото СГП е уведомена на 04.11.2008 г., казват още от съда.

Четвъртото, визирано от Цацаров дело - № 1142/2008 г. е с постановена присъда от 12.06.2008 г., като мотивите към нея са предадени на 08.07.2008 г. Макар че СГП го е протестирала, Софийски апелативен съд е потвърдил присъдата.

От СГС разсъждават и над това, че в бързината са писани не номерата на делата, а на прокурорските преписки... А пък началото на прокурорската преписка понякога предхожда с години внасянето на обвинителен акт в съда и образуването на съдебно производство.

"Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на Р България, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена, или целта му е за пореден път по най-елементарен начин, с абсолютно неверни факти да бъде дискредитиран най-големият окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него."

"С оглед избягване в бъдеще на подобни недоразумения и грешки, при подготовката на подобни справки, прокуратурата следва първо да се обръща по официален ред към СГС за получаване на точна и коректна информация", пишат още от съда.

"Единствената вярна информация в писмото на г-н Цацаров е, че в Софийски градски съд има висящи дела от 2008 г. Сред тях е делото за източване на Държавния резерв, по което има 9 подсъдими, над 200 тома материали и са разпитани 280 свидетели – почти всички по искане на прокуратурата. Изготвени са над 20 експертизи – отново по настояване на прокуратурата. Всички отлагания на съдебните заседания до момента са пак по искане на представителя на прокуратурата. Освен това делото е започнало отначало през 2010 г., след като държавното обвинение е направило отвод на съдията-докладчик.

Сред визираните от г-н Цацаров дела е и това срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото), по което има 731 тома доказателства. Друго от посочените в справката на СГП дела, известно като „Софийски имоти“, е с 13 подсъдими. След дисциплинарното уволнение на съдия Мими Петрова, то е започнало отначало.

Към момента в СГС няма неприключило дело за убийство от 2010 година, както твърди главният прокурор. През 2010 г. има внесен обвинителен акт за убийство, делото по което е образувано и разпределено на съдия Мими Петрова. След дисциплинарното й уволнение същото е било изпратено на САС без мотиви. Присъдата е отменена, делото е върнато за ново разглеждане през 2014 г., като е образувано под нов номер и към момента същото не е приключило."

От съда заключават:

"Всички изложени по-горе факти е изключително лесно да се проверят преди информация за тях да бъде изпратена на ВСС и разпространена в медиите. Липсата на такава проверка и целенасоченото оповестяване на неверни факти води до извода за необяснима спешност, преднамереност и създаване на изкуствени скандали между съд и прокуратура."

От ръководството на СГС се заканват, че ще поискат от съдийската колегия на ВСС да изрази позиция по казуса.

Клуб Z напомня, че откак СГС след "ерата Владимира Янева" се оказа силно недолюбван, по предложение на правосъдното министерство тече опит да се промени НПК, така че важните дела срещу корумпирани хора с имунитет и пр. да се прехвърлят в Специализирания наказателен съд. Задълбочени мотиви и статистически данни, на които стъпва идеята, както и това - кой е нейният автор, засега не са оповестени.

Прокуратурата отговори

По-късно през деня се получи и ново становище - този път подписано от шефката на СГП Емилия Русинова, до председателя на градския съд Калоян Топалов. В него се казва, че прокурорите направили справката не за друго, а за да си оптимизират своята структура и работа, съгласяват се, че са допуснали грешка за едното забавено дело, но за другите три - не.

Ето и целия текст:

"УВАЖАЕМИ Г-Н ТОПАЛОВ,

Във връзка със съобщението на Пресцентъра на Софийски градски съд, изпратено до медиите днес, в което се изразява несъгласие с информация относно неприключили съдебни производства наблюдавани от Софийска градска прокуратура и дела, по които е констатирано значително забавяне при изготвяне на мотивите към постановените присъди, бихме искали да внесем следните уточнения:

Предоставената от Софийска градска прокуратура справка е изготвена с цел преценка и анализ на дейността в Софийска градска прокуратура по линия на наказателно-съдебния надзор с оглед оптимизация на нейната структура и работа.

Предмет на проверката са дела, с внесени в Софийски градски съд с обвинителни актове в период от 2008 г. до 2014 г., по които към настоящия момент съдебното следствие на първа инстанция не е приключило, както и дела, по които мотивите са изготвени със значително забавяне.

Поради това информацията е извлечена от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на Република България и проверена и съпоставена с публикуваната такава на сайта на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.

По подадените от нас дела със забавени мотиви, липсва публикувана информация за произнасяне на съда и изготвяне на мотиви в сайта на Софийски градски съд.

След запознаване с цитираните във Вашето съобщение 4 броя дела, за които се сочи, че некоректно сме отчели като значително забавени мотиви, се установи следното:

По НОХД № 1665/2009 г. и по НОХД № 463/2008г.,  както и самите Вие сте посочили, липсват изготвени мотиви и това е процесуалното основание за отмяна на първоинстанционния акт, както и основание за отстраняването от длъжност на съдията докладчик от Висшия съдебен съвет.

По НОХД №1142/2008 г. мотивите към присъдата също са изготвени извън законоустановения срок по чл. 308 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс.

По отношение възражението Ви относно НОХД № 2746/2008г. установихме, че то е основателно, поради което поднасяме своите извинения за некоректно подадената информация.

С цел недопускане на подобни пропуски са предприети организационни мерки.

Като стъпка в тази посока през последните месеци е започната и и инициатива от страна на ръководството на Софийска градска прокуратура  за изискване на съдебните актове и мотивите към тях по дела, внесени от Софийска градска прокуратура, за които при нас липсва обратна информация за движение след постановяване на първоинстанционната присъда.

Считаме, че некоректно е подадена информацията за липса на съдебно производство за дело за убийство по внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт през 2010г. Както е посочено и във Вашето изложение, това производство и към момента не е приключило в първоинстанционния съд, а от материалите е видно, че следващото съдебно заседание е насрочено за 30.11.2016 г.

Това е само един пример от констатираните от нас 40 броя дела на производство пред Софийски градски съд, образувани по обвинителни актове на СГП, внесени в периода 2008г.-2014г.

АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ
                НА СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА
                ГРАДСКИ ПРОКУРОР
                ЕМИЛИЯ РУСИНОВА"