В България често сме способни да помрачаваме хубавото. Снощи БФС съобщи, че двама футболисти са "дисциплинарно отстранени" от юношеския национален отбор до 19 години заради различни провинения. А дни по-рано тимът си осигури класиране за Елитен кръг квалификации след впечатляващи победи над Португалия с 1:0 и Дания с 3:1.

Вчера селекцията ни загуби с 0:1 от Беларус мач без значение в Сливен и проблемите започнаха веднага след това. Слави Петров от ЦСКА-София отказал да влезе на мястото на контузения вратар Даниел Наумов. Нападателят Валентин Йосков "оспорил решенията на старши-треньора Ангел Стойков".

Днес и двата клуба отговориха на БФС. Има и обяснения на самите футболисти.

Йосков минава за един от талантите на родния футбол, независимо че беше резерва и в трите мача от квалификациите. Той тренира с мъжкия отбор на "Черно море" и понякога попада в групата за мачовете от Първа лига.

Вижте позицията на "Черно море", на Гонзо и на 18-годишния футболист:

"Ръководството на ПФК „Черно море“ заявява, че винаги досега сме се съобразявали с всички национални гарнитури и всички повикани състезатели на клуба са се явявали навреме за лагер сборове и ще продължат да го правят и в бъдеще.
 
Позиция на Валентин Йосков: „Извинявам се на селекционера на националния отбор до 19 г. Ангел Стойков, че съм провокирал такава реакция от негова страна. След края на мача с Беларус си разреших да попитам каква е причината да разчита по-малко на мен, при положение, че досега съм изпълнявал стриктно всички негови указания и винаги дори и със здравословни проблеми, съм играл с националната фланелка.“
 
Позиция на Георги Иванов: „Изненадан съм от тази непирятна ситуация между Ангел Стойков и Валентин Йосков, тъй като познавам футболиста като културно и възпитано момче. Не одобрявам реакцията на Йосков да търси обяснение от треньора. Въпреки това не смятам, че разговорът им като мъже, на четири очи, е трябвало да стане достояние на медиите. Необходимо ли е по такъв начин да се съсипе кариерата на един от най-талантливите юноши в тази възраст?“

Слави Петров е вратар на "Б" отбора на ЦСКА-София, подвизаващ се във Втора лига. Играе и за юношите.

Юношите ликуват след победата с 3:1 над Дания. В този двубой те губеха с 0:1.

Ето становището на "червените" и на стража:

"Армейци,

Вчера Българският футболен съюз (БФС) излезе с официална позиция, че нашият състезател Слави Петров е отстранен от националния отбор на България до 19 г. заради "отказ да влезе в игра“.

Ръководството на Футболен клуб ЦСКА напълно подкрепя Слави и застава зад него. Ние вярваме, че никой и по никакъв начин няма право да потъпква достойнството и спортния морал на друга личност!

Не е нормално личната чест и достойнството на нашия състезател да зависят от настроението на треньора. Точно в тази възраст един млад футболист се изгражда като характер, укрепва се и възмъжава, а подобни действия могат да нанесат сериозни травми върху психиката му.

За всеки един футболист е гордост и чест да защитава цветовете на България и Слави не прави изключение. След честта на България, Слави е защитил и своята чест! Което е достойно!

"Треньорът ми каза да загрявам, защото вратарят получи контузия. Станах да загрявам, правих стречинг няколко минути и седнах, защото разбрах, че смяна няма да има. След което съотборникът ми Дани отново имаше проблеми и почти не можеше да си стъпва на крака. Треньорът ми каза да загрявам, отново станах, Дани Наумов видя, че загрявам и изкрещя, че не иска смяна.

Всички съотборници му казваха да излезе, защото не е пълноценен и не може да помогне на отбора, но той не пожела. Треньорът ми каза, че влизам, но Наумов крещеше, че не иска смяна и треньорът ми каза да изчакам. Попитах какво е това отношение и си седнах на скамейката. Не разбирам каква е тази подигравка и от какво е продиктувана, но отношението, което демонстрираха към мен, ме обиди страшно много“, сподели Слави Петров.

Уважаеми ръководители на родния футбол, такова отношение ли заслужава един млад и перспективен състезател? Такова унижение ли заслужава крехката му и неукрепнала психика?

Отговори не искаме, отдавна ги знаем. Всички виждаме резултата от работата с младите футболисти, цялата работа и отношение директно рефлектират върху представянето на А националния ни отбор.

Ние ще обмислим поведението на нашия състезател, но помислете и вие върху вашето!"

Националният отбор до 19 години ще играе на Елитен кръг пресявки през март догодина. Само победителят в групата се класира на европейско, на което играят само 8 отбора от цяла Европа. Домакин на форума през юли е Грузия.

А ето и съобщението на БФС за санкцията срещу младите играчи:

"Ръководството на националния отбор на България до 19 годишна възраст съобщава, че футболистите Слави Петров (ЦСКА-София) и Валентин Йосков („Черно море“), които бяха част от състава за първия квалификационен кръг за Европейското първенство, са дисциплинарно отстранени от отбора и няма да получават повиквателни за следващите мачове на тима.    

Причина за отстраняването на резервния вратар Слави Петров е отказът му да влезе в игра, за да замени контузения си съотборник Даниел Наумов по време на днешния двубой срещу Беларус, игран на стадион „Хаджи Димитър“ в Сливен. Валентин Йосков е отсранен за оспорване на решенията на старши-треньора Ангел Стойков.  

Определяме подобно отношение към националната фланелка за срамно и недопустимо. Обръщаме се към клубовете, в чийто редици се състезават двамата, с апел да обърнат сериозно внимание на поведението им."