Ден след като Пламен Орешарски съобщи, че е разпоредил спиране на работата по проекта "Южен поток", дойдоха и коментарите, че тези думи на практика не променят абсолютно нищо.

"Не бих му повярвал толкова лекомислено. Те от една година лъжат за "Южен поток". За всеки българин е унижение да види как министър-председателят му стои зад американски конгресмени и дава някакви обещания", заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред бТВ.

Според него тепърва предстои битка "да запазим парите в джобовете си", ако правителството наистина е подписало преди седмица договора за проекта и за заема на Българския енергиен холдинг. 

"Най-тъжното е, че нашите съюзници за запазване на нашите пари не са правителството, а Европейският съюз и американските конгресмени", допълни Трайков. 

Изявлението на Пламен Орешарски от вчера не променя нищо, коментираха пред БНТ енергийните експерти Атанас Тасев и Илиян Василев.

"Това, че Орешарски взе решение, всъщност практически не означава нищо, освен че сроковете по договорите престават да действат. То има характера на форсмажор", каза Тасев.

"Ние говорим за един договор, който е бил подписан тайно. Действията на Орешарски нямат пряк ефект, защото нещата се развиват на равнище компанията "Южен поток" и компанията на санкционирания от Запада Генадий Тимченко", обясни Василев.

Според него няма голямо основание за финансови неустойки, но всичко зависи от това как са направени договорите.

Василев обясни, че българското правителство е попаднало в положението на Янукович – "опитва да маневрира в полето на отношенията си с Русия за сметка на отношенията ЕС-Русия, но установява, че такова поле няма".