Студенти в Принстън предложиха за 36 часа решение върху проблем, с който социалната мрежа "Фейсбук" се бори от месеци - фалшивите новини.

Четиримата все още учещи програмисти - Анант Гоел (18), Набанита Де (22), Кинлин Чен (20) и Марк Крафт (19) - са разработили приложение за най-популярния интернет браузър Google Chrome, което дава "оценка на доверие" на всеки пост в социалната мрежа - или "потвърдено", или "не потвърдено", което да даде идея на потребителя за достоверността на новината. Групата им и съответно приложението се наричат FiB - игра на думи с fib (измислица, дребна лъжа, бел. ред.). Това става на базата на изкуствен интелект и със сигурност не е безгрешно, но е работещо решение.

А такова "Фейсбук" не предложи - напротив, преди месеци те уволниха редакторите си и оставиха само видно лошите си алгоритми да оценяват дали една новина е фалшива или не. Според вътрешни източници, разказва "Гизмодо", те дори създали нов, по-добър софтуер, но не го публикували, защото се притесняват от това да ги обвинят в партийни пристрастия. От социалната мрежа на Зукърбърг, разбира се, отричат твърденията.

Ситуацията е още по-абсурдна, като се има предвид, че студентите са разработили приложението в рамките на "Hackathon", програмистки маратон, продължил 36 часа, спонсориран от технологични гиганти, сред които и... "Фейсбук".

Набанита Де подчертава, че логичната следваща стъпка е "Фейсбук" да потърсят тях или някои от другите програмисти, разработили подобни решения (а такива има - B.S. Detector и Fake News Alert, например). Кодът на тяхното приложение е напълно отворен. До момента то е свалено над 50 000 пъти и се е наложило да подобрят сървърите, върху които работи заради пренатоварване - нещо, с което "Фейсбук" не биха имали проблем.