Генералният консул на България в Сърбия Едвин Сугарев трябва да бъде отзован и уволнен. За това призовава в писмо към премиера Бойко Борисов лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според бившия държавен глава, Сугарев е нарушил изискванията на дипломатическия си пост, като между двата тура на президентските избори и след тях е направил скандални изказвания за това как Русия има отношение към кандидатурите и на Доналд Тръмп в САЩ, и на Румен Радев в България, което е "с потенциал на крупен международен гаф".

Депутати от лявата партия днес защитиха позицията на лидера си. Според тях това може да навреди на отношенията ни както с Русия, така и със САЩ, а и с Молдова, която консулът също споменал в анализа си. Те подчертаха, че изказванията на Сугарев може да са повлияли на избирателите преди балотажа, което според тях е незаконна агитация.

"Има ли Външно министерство желание, възможност да контролира дейността на нашите дипломатически представители извън страната?", попита Георги Кючуков, член на Комисията по външна политика.

Той спомена и друго конкретно интервю на консула, в което е обявил, че ни очаква едва ли не апокалипсис, ако Румен Радев бъде избран за президент.

Клуб Z обаче не намери каквито и да е участия в медиите на Едвин Сугарев в периода между 6-ти и 13-ти ноември. Потърсихме допълнително г-н Кючуков за коментар, той можа само да ни каже, че интервюто е било в ТВ Европа. Такова в действителност има - но на 20 октомври, седмици преди първи тур. Следващото изказване на Сугарев, в което той коментира "ръцете на Русия" в избирането на Тръмп и Радев, е на 17 ноември - четири дни след балотажа.

В писмото на Първанов пише още, че с обявеното си намерение да започне безсрочна гладна стачка, Сугарев е показал, че е готов да остави задълженията си. 

Тъмночервените остро разкритикуваха и политиката на МВнР и министъра Даниел Митов като цяло за дипломатическите назначения, макар да признаха, че Сугарев едва ли е стиковал изказванията си с министъра.

Георги Димитров, бивш дипломат и външен съветник на АБВ, даде за пример назначенията на Сугарев, на Надежда Нейнски и Стефан Тавров (доскоро посланик в ООН).  Нейнски според него се е скрила по време визита на премиера Борисов в Турция, а Тафров е работил срещу кандидатурата на Ирина Бокова за ООН.

Димитров явно забрави, че кабинетът подаде оставка, и поиска такава и от Митов.