До четвъртък всички участъци от оградата на регистрационно-приемателния център в Харманли ще бъдат затворени и укрепени съгласно указанията на министър-председателя  Бойко Борисов. Това съобщават от Министерския съвет, след като областният управител на Хасково Станислав Дечев е посетил на място центъра днес, за да види строителните дейности.

От изпратените от пресцентъра на МС текст и снимки става видно, че мястото заприличва повече на концлагер със здрав кльон и бодлива тел, след като в края на седмицата там избухнаха размирици и опити за неподчинение основно от афганистанските имигранти.

Изграждането и ремонтът включват изкопни работи, изливане на бетон и полагане на метални преградни пана, така че до четвъртък целият периметър от 2920 линейни метра да бъде обезопасен и укрепен. В момента там работят 35 строителни работници и монтажници, а повече от 300 са разпределени на три смени за изработването на металните пана. Първите от тях вече са доставени и се монтират на място, допълват от МС.

Всъщност така се осъществява в ударен режим идеята, която МВР лансира преди повече от 2 месеца - че всички "лагери", включително тези в София на Военна рампа и жк "Овча купел", трябва да бъдат преобразувани в закрит тип.

Днес стана ясно още, че като част от обезопасяването на центъра са премахнати дърветата в периметъра на оградата, а в процес на реализация е проект за цялостно й осветление. 

Очаква се доставка на бодлива тел за обезопасяване на вече изградените участъци, включително и за стоманенобетонната ограда, разположена по главната улица на града. 

Станислав Дечев е потвърдил, че обстановката в центъра остава спокойна.

Както Клуб Z вече писа, 18 души са обвинени в хулиганство на територията на южния град, а един бе докаран в София, където ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че запали българското знаме.