"Мафията ме атакува чрез главния прокурор", заяви днес пред бТВ военният министър в оставка Николай Ненчев.

Така той коментира двете обвинения на прокуратурата срещу него.

"Чувствам се омерзен", каза още Ненчев по повод обвиненията.

На въпроса чувства ли се виновен той отговори така:

"Ако човек спести на държавата около 6 милиона лева, ако направим така, че летците и ВВС се чувстват по-сигурни, тогава се чувствам виновен."

Водещият попита има ли договор, който Ненчев е скрил в каса, както се твърди.

"Имаме рамково споразумение, което не ме задължава. Министърът трябва да реагира, когато има възможности за по-добър вариант."

Не друг, а самият ген. Румен Радев е препоръчал двигателите на самолетите да не бъдат ремонтирани в Русия, допълни Ненчев и показа в студиото препоръката. Тя е изготвена след посещение на делегация на военното министерство в Словакия и Полша през 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски". Радев е бил в нея като командващ ВВС.

"Тази записка не е изпратена до мен, - продължи Ненчев. - Тя е до Ангел Найденов (министър на отбраната по онова време - б.р.). Но стои в архива. Радев е абсолютно прав в този случай. Придържал съм се изцяло към тази експертиза. В Полша цените за ремонта са близо 1,5 пъти по-ниски."

Ако ремонтът е бил поверен на руската компания РСК "МиГ", доставките на двигателите щели да бъдат извършени за 11 месеца. А от Полша сме щели да ги получим за 2-3 месеца.

"Ние сме част от ЕС и НАТО и трябва да спазваме техните правила. Ясно се казва, че трябва да се избягва всяка една зависимост от Русия. Чудя се как ремонтът в Полша е с 1 милион по-ниска цена. Къде са отивали тези пари? Защо ми звъни Михо Михов, че РСК е свалила цената с близо 1 милион?", попита министърът в оставка.

Той изтъкна, че когато е встъпил в длъжност, годните военни самолети са били 8, а след това са станали 9, сега техният брой е още по-голям. 

Ненчев призна, че е поръчал да се направи всичко възможно поръчката за униформи на армията да се спечели от държавното дружество. Той се оправда с лошото финансово състояние на "Интендантско обслужване".

Ангел Найденов:

Записката не препоръчва ремонт в Полша. Само опитът й представлява интерес

Ангел Найденов. Снимка Веселин Боришев

"Никъде в тази докладна записка не се препоръчва да подпишев договор или споразумение за ремонт на двигателите в Полша. А е написано, че опитът на Полша представлява интерес."

Това заяви няколко часа по-късно пред бТВ Ангел Найденов - министър на отбраната в кабинета "Орешарски", по чието време Румен Радев е ръководил споменатата делегация.

Падев е докладвал на зам.-министър, който след това е направил докладна записка до Найденов.

Твърденията на николай Ненчев са част от личната му битка с новоизбрания президент, смята Найденов.

Делегацията проучвала възможности за проект за модернизация на авиониката - компонентите на военното оборудване на "МиГ-29". Тя посетила Полша и Словакия, защото тези страни разполагат с такива изтребители. И те са били модернизирани, за да се постигне съвместимост със страните от НАТО.