Цветан Василев и защитата му преди повече от месец за втори път са предложили той да бъде разпитан по видеоконферентна връзка - възможност, която е предвидена в българския НПК, но не им е отговорено. Това твърди пред Би Ай Телевизия адвокатът на бившия банкер Константин Симеонов.

„Ние на два пъти сме искали такъв разпит – единият беше в началото на процеса през есента на 2014 г., получихме един изключително нескопосан отговор от българската прокуратура с безумни твърдения вътре, подписан от всички трима наблюдаващи тогава прокурори", обяви Симеонов. Преди повече от месец защитниците на Василев са поискали отново подобен разпит.

Той подчерта, че съществува такава изрична възможност в НПК, но прокуратурата не желае това да бъде направено.

"Ако прокуратурата имаше желание да го разпита - особено касаещо последните му интервюта, в които има вече съвсем конкретни неща, можеше да го направи без особен проблем. Предполагам, че техническа възможност нашата доблестна прокуратура има... "

Той допълни, че за такъв разпит е необходим един най-обикновен компютър с връзка с интернет, а има десетки способи за видеоконферентна връзка.

"Нашата прокуратура първо има процесуална възможност, второ - има техническа възможност, трето - прекрасно знае къде се намира г-н Василев и няма никакъв проблем да осъществи такъв разпит, ако има желание - изброи адвокатът. - В конкретния случай очевидно такова желание няма."

Той си го обяснява с факта, че това, за което говори Василев в случая, може да бъде проверено много бързо и вероятно тогава ще трябва да се образува досъдебно производство, което пък касае "определени хора във властта". Симеонов каза, че може да се извърши проверка по всички документи, които е показвал клиентът му в интервюто и на базата на тях да се направят проверки за движение на финансови средства, да се разпитат свидетели, да се проверят подписите на лицата, както и по регистрациите на фирмите, включително и в офшорните зони - такова нещо не е прецедент.

„В конкретния случай очевидно на прокуратурата това не й е изгодно - в тази ситуация, сегашната. И затова не им се занимава.

В конкретни случай очевидно задачката, която е поставена на прокуратурата, която се прави на много независима, а всъщност изпълнява определени поръчки, е друга. Аз продължавам да твърдя, че КТБ беше съборена с активното и агресивното участие на прокуратурата в началния етап на разследването и очевидно това е била целта на занятието“, добави Симеонов.

Симеонов описа и докъде е екстрадиционната процедура от Сърбия, която се обърка съвсем поради факта, че пращаме различни поводи за искането - нещо което е напълно в несъответствие със закона:

"Очевидно прокуратурата хич не иска Цветан Василев да дойде в България, защото действията на прокуратурата са такива, че объркват съда в Белград. Цветан Василев беше поискан през 2014 г. за екстрадиция по обвинение за присвояване на 206 млн. - като подбудител. За това му беше повдигнато и предявено обвинение и бяха поискани и взети 72 часа (прокурорско задържане, б.р.), на базата на които беше поискана неговата екстрадиция. За това и беше образувано делото за екстрадиция в Република Сърбия.

След това през 2015 г., май месец - ние затова разбрахме доста по-късно, защото беше откровение на главния прокурор на републиката, който каза, че са направили допълнително искане за екстрадиция. Това допълнително искане беше едно съчинение по картинка, в което прокуратурата беше описала теоретични пресътпления, извършини от група от хора - Цветан Василев и други. Които взаимно се изключваха! Преразказ...

След което се появи обвинението за организирана престъпна група (последното развитие от юни т.г., когато изненадващо за мнозина, обвинението бе прекфалифицирано и пратено в Спецсъда, б.р.). И съдът в Белград каза: Абе, чакайте малко - по кое в края на краищата вие искате да го екстрадираме, за да бъдете по-конкретни?"

Той каза, че апелативната инстанция е върнала делото на по-долната именно, за да запитат българската страна: "какво в края на краищата му предявяват на Цветан Василев от всичкото това, което са изсипали там".

"И това е с обилните старания на нашата доблестна прокуратура", заключи адвокатът.

Симеонов изрази убеденост, че Бойко Борисов никога няма да съди Василев, както се закани заради твърденията му пред Сашо Диков - че премиерът му е пращал да го рекетира Александър Сталийски и пр..:

„В закона пише, че ако в един такъв процес бъде доказано, че твърдението на Цветан Василев е истина, то този, който е направил клеветата, няма как да бъде съден. Ние смятаме, че всички твърдения от интервюто на Цветан Василев са истина и имаме документи, с които да ги докажем. Ако Бойко Борисов заведе дело, то ще бъде достатъчно публично, че да докажем истинността на думите на Цветан Василев“, заяви юристът.

"Рекетът в държавното управление по отношение на частния бизнес се е превърнал в основно правило. И Цветан Василев повдига зъвесата върху тези игрички, които са били за сметка на всички нас. Защото този рекет касае и големите инфраструктурни проекти, които са правени в държавата, и по отношение на плащанията спрямо определени фирми и т.н.... С тези пари е молгло да се направи много повече, респективно - че е могло много повече хора да бъдат ангажирани, да получават запрлати и т.н., и т.н. - всичко във връзка с икономическото състояние на държавата."

Докъде е разследването КТБ?

За 2 години и половина по делото КТБ има "купища от документи, които са набутани в някакви папки", а досъдебното производство не е приключило и не са започнали да се предявяват материали, обясни адвокатът. Той нарече "фрапантен" факта, че без никакви симтпоми, че защитниците на обвиняемите правят нещо, за да пречат на досъдебното производство, са назначени резервни защитници. 

И още...

"Държавата очевидно е много богата: плаща за експертизи. Аз знам за плащане към една експертна група за плащане от 350 000 долара!

Очевидно кще дойде денят на истината, в  който ще се види за какво са харчени парите на КТБ от страна на синдици и на всякакви други. За какво са харчени парите на данъкоплатците от страна на поркуратурата... Пак казвам - дотука ще спра, защото има доста интересни неща, свързани с експертизите по делото."