Антикорупционният закон трябва да бъде приет до края на годината. За това призоваха днес депутати от Реформаторския блок на трибунка в Народното събрание.

"От 30 юни до сега ръководството на Правна комисия не е предприело дори една стъпка за приемане на антикорупционния закон. Вчера на гости бяха представители на ЕК и първият им въпрос беше кога ще се приеме законът и докъде е стигнал. И нашият отговор беше - до под кривата круша", разказа Димитър Делчев от ДБГ.

Според него това е срамно и законът трябва да бъде гласуван през 2016 г, тъй като не е сигурно дали следващото мнозинство ще "има волята" да го приеме. Той подчерта, че борбата с корупцията е основен и най-важен приоритет на това правителство както според Реформаторския блок, така и според ГЕРБ - поне по задълженията, поети с коалиционното споразумение и управленската програма.

Антикорупционният закон на Меглена Кунева бе вкарван два пъти в зала. Първият път бе  отхвърлен и на двете четения заради много спорни точки, след "значителни разяснения и промени" от страна на екипа на вицепремиерката бе вкаран отново. След приемането на първо четене през лятото, самите реформатори поискаха да се удължи максимално времето до второ четене - но до допустимите по правилника 4 седмици, не 4 месеца, колкото изтекоха от тогава.

На въпроса дали ще има пари за антикорупционните органи, предвидени в закона, Делчев заяви, че такива са вече предвидени в бюджета за част от звената - Сметната палата, Комисията за установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, но призна, че по всяка вероятност ще се наложи актуализация.

"При положение, че 19 млрд. долара ежегодно изтичат от държавата поради корупция, в обществените поръчки, здравеопазването и образованието, поради дребни сделки и схеми, доказанато от международните организации, е нагло да твърдим, че 11 млн. лв не могат да бъдат дадени за българската наука", заяви Делчев.

И така отиде към другата тема на реформаторите - вчерашното гласуване на бюджета за наука. Реформаторите посочиха, че след неколкократни гласувания и процедурни хватки в крайна сметка ГЕРБ са отхвърлили допълнителни 11 млн. лв за БАН.

"От Българската академия на науката трябвало да си заработят заплатите чрез европейските фондове - нещо, което е абсолютно невярно, тъй като БАН е една държавна институция, нейната издръжка е задължение на държавата, материалното функциониране на системата, за ток, за вода, за отопление, което е около 5 млн. лева, е оставнено без подкрепа от държавата", коментира вчерашната теза на Цветан Цветанов депутатът от РБ Борислав Великов.

Великов изтъкна, че според академиците, на БАН са нужни 177 млн., парламентът не осигурява и половината.

Накрая на изказването Делчев коментира и възможността РБ да получи мандат от президента за съставяне на правителство и какво ще правят реформаторите с него:

"Моето лично мнение е, че в рамките на този парламент не може да се състави стабилен кабинет на фона на това, което казват и другите политически сили. Аз бих предложил на колегите от ДБГ, от РБ, да върнем мандата, в момента, в който го получим", заяви той. "Ситуацията, в която сме поставени, и това, че ще отидем на избори, бе причинено от колегите от ГЕРБ. Винаги сме готови за избори, няма проблеми"