Бившят търговски съдия в Софийския градски съд Румяна Ченалова обяви пред Mediapool, че министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова е искала от нея да прекрати търговско дело заради участието й в изборите през 2014 г.

"Преди парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ и доведоха до втория кабинет на Бойко Борисов, г-жа (Владимира) Янева ме извика в кабинета си в качеството си на председател и ми каза, че г-жа Лиляна Павлова иска да се срещне с мен. За целта срещата беше осъществена със съдебния секретар на г-жа Янева в едно кафе в близост до съда. Лиляна Павлова ме помоли да прекратя търговско дело, образувано по искова молба на старозагорска фирма срещу Министерството на регионално развитие и лично срещу Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова в качеството им на бивши министри на регионалното развитие", разказа Ченалова.

Павлова признава, че се е срещала с Ченалова за конкретното дело, но отрича инициативата да е била нейна. Тя казва, че е била "поканена в Съдебната палата".

"Те искаха да прекратя делото още в исковата фаза и да приема, че не е допустима исковата молба срещу министрите. Аз не го прекратих и продължих разглеждането. То много се забави понеже имаше искания за допълнителен срок от министерството, не можехме да връчим призовките и аз не успях да го реша. Но оставих като ответници министерството и министрите. Ставаше дума за някакви неплатени суми по обществена поръчка“, обясни Ченалова.

В отговор на въпрос какъв би могъл да е интересът на Лиляна Павлова, Ченалова каза, че интересът й е бил да не е уязвима преди изборите.

"Тази уязвимост идваше от бъдещите й планове", обясни бившата съдийка.

И допълни, че докато е разглеждала делото, е смятала, че министерството трябва да плати на фирмата.