Петима нобелови лауреати, сред които Марио Варгас Льоса и Орхан Памук, призоваха за спешни действия да се спасят древни културни ценности от военните конфликти в момента. Това се случи на откриването на конференция в Абу Даби, посветена на защитата и възстановяването на антиките от заплахата от екстремисти и сражения, предава Би Би Си.

Исторически обекти в Сирия, Мали и Ирак вече са разрушени и взривени от ислямисти в последните години. Други, в Сирия и Йемен, са тежко увредени от снаряди при бойни действия.

„Част от нашата история е изгубена завинаги, като целта е фанатизмът да подкопае надеждата ни за бъдещето“, посочват в свое изявление петимата нобелисти.

Това са фактическият лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, либерийската президентка Елън Джонсън Сърлийф и писателите Орхан Памук и Марио Варгас Льоса.

„Трябва да се предприемат спешни действия – времето за безсилно изразяване на възмущение приключи“, добавят те.

Петдесет и пет от общо 1052 обекта в Списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО в момента са квалифицирани като „застрашени“.

Сега конференцията, начело на която са Франция и ОАЕ, цели създаването на фонд от 100 милиона евро, който да ги предпазва и възстановява при нужда. Той ще помогне за покриването на разходите по транспортиране, охрана и реставрация на паметници и артефакти, посочи френският културен министър Жан Лан. 30 милиона от средствата във фонда ще дойдат от Париж.

На форума в Абу Даби участват представители на около 40 държави – включително повече от дузина лидери на държава или правителство. Сред делегатите е и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Сред опасностите, пред които е поставено древното културно наследство, са изброени земетресения, замърсяване и бракониерство. Най-големият проблем обаче е целенасоченото унищожение, упражнявано от джихадистите в Ислямска държава, които приемат, че светилищата и мавзолеите са идолопоклоннически (въпреки че е известно, че те и продават заграбени артефакти).

Древният сирийски град Палмира от I и II в., ислямските мавзолеи и джамии в Тимбукту в Мали, и 3000-годишните руини на асирийската столица Нимруд са сред местата, унищожени или увредени тежко от ислямистите.

Но сгради в Стария град в йеменската столица Санаа също са под обстрел заради сраженията между коалицията, водена от Саудитска арабия – в която влизат и ОАЕ – и бунтовническите сили на хутите.

Площад Славейков.