Висш руски офицер е убит от бунтовници в Сирия, съобщи военното министерство в Москва.

Полковник Руслан Галицки бил тежко ранен при обстрел на неназован жилищен квартал. Той починал от раните си и е посмъртно предложен за "висока държавна награда". Убитият бил част от група руски военни съветници.

Съобщението бе направено днес, но очевидно нападението е извършено по-рано. Москва обикновено не съобщава веднага за гибелта на свои военнослужещи в Сирия. На няколко пъти властите бяха обвинени, че занижават броя на жертвмите в Сирия.

Същевременно сирийската армия, подпомагана от съюзниците си, влезе Стария град в Алепо, предаде Ройтерс.

Така силите на Башар Асад са близо до най-важната си победа в петгодишния конфликт. Те вече владеят близо две трети от територията, контролирана доскоро от бунтовниците.

Самите бунтовници няма да напуснат Алепо, каза пред Ройтерс техен представител. Изявлението бе направено на фона на информациите, че американски и руски дипломати се готвят да дискутират евакуацията им.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че преговорите в Женева могат да започнат тази сутрин. По-късно обаче информирани източници заявиха, че няма да има такива тази седмица.

От външното министерство в Дамаск съобщиха, че властите няма да приемат примирие в Алепо, ако външни сили се опитват да го договорят. В понеделник Русия и Китай наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН за едноседмично прекратяване на огъня. Москва се мотивира, че бунтовниците използвали преди такива паузи, за да се подсилят.

От ООН описаха ситуацията в Алепо като катастрофална.

"Атакуват ни със снаряди, избиват цивилни, няма ток, а достъпът до интернет е слаб", заяви пред Ройтерс човек на име Абу Юсеф - жител на район, който все още е под контрола на бунтовниците.

Сирия и Русия призовават бунтовниците да се изтеглят от Алепо, да се разоръжат и да се съгласят да получат свободен изход. Това бе прилагано в други райони на страната през последните месеци. Москва иска преговори с Вашингтон по този въпрос.

Самите бунтовници заявиха пред американски представители, че няма да се изтеглят от Алепо.