Холандският неофашист Герт Вилдерс бе осъден за дискриминация и „обиждане на група“ по делото за негови расистки изказвания срещу мароканци, съобщи CNN.

Но магистратите решиха, че думите му не са пръскали и насаждали омраза и затова не го наказа по тази точка от обвинението.

"Нито един съдия, политик или терорист няма да ме спре. Ще продължа да казвам истината за мароканците", написа крайнодесният лидер на Партията на свободата след присъдата.

Съдът отсъди, че неговите изказвания не са били защитени от свободата на изразяване. Обаче не му наложи дори глоба, защото сметна, че самата присъда била достатъчно наказание.

Заради същият този неонацист България вече години не е допускана в Шенген. Холандското правителство е заложник на крайната десница и затова гласува против влизането ни в общоевропейското свободно пространство, независимо че сме изпълнили всички критерии.

Преди години Виледрс си направи сайт, на който всеки недоволен от българи, поляци и румънци може да си изказва мнението. Той нееднократно е заявявал, че България и Румъния нямат място в Европейския съюз.