Те са националисти, настроени срещу елита, евроскептици. И са във възторг от победата на Доналд Тръмп.

В много европейски страни партии аутсайдери се радват на увеличена подкрепа за своите популистки, често противоречиви кампании.

Ето кои радикално десни и центристки кандидати се надяват да вземат властта при предстоящите избори.

Норберт Хофер

Норберт Хофер от австрийската Партия на свободата препоръча на хората да се въоръжават сами като логична реакция на бежанската криза.

Той се изправя срещу бившия политик от Зелената партия Александер Ван дер Белен на повторение на президентските избори на 4 декември.

Вероятно надпреварата ще бъде оспорвана. През юли, когато се изправиха за последен път един срещу друг, Ван дер Белен спечели с по-малко от 1 процентен пункт.

Изборите се повтарят, след като Партията на свободата на Хофер, основана през 1956 г. от бивши нацисти, оспори резултатите, като заяви, че подадените по пощата гласове са неправилно преброени.

Хофер (45 г.) е бивш инженер по аеронавтика, за когото се твърди, че по време на кампанията си е носил пистолет "Глок".

"На тези, които не ценят страната ни, които се сражават за "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и които изнасилват жени, на тези хора аз казвам: "Това не е вашата родина", каза Хофер пред свои поддръжници във Виена по-рано тази година.

Марин льо Пен

"Това, което се случи тази нощ, не е краят на света, а краят на един свят", каза Марин льо Пен, когато поздрави Доналд Тръмп сутринта след изненадващата му победа.

48-годишната адвокатка и лидерка на френския Национален фронт завърши трета на изборите през 2012 г. със 17,9 на сто от гласовете - най-високият резултат, постиган някога от партията на президентски вот.

Тя заяви пред Андрю Мар от Би Би Си, че ще стане следващият президент на Франция на изборите през май 2017 г., когато ще бъде третият етап от "глобалната революция" след "Брекзит“ и избирането на Доналд Тръмп.

Евроскептичката каза, че ще извади Франция от НАТО, а през 2011 г. заяви, че морските гранични патрули трябва "да връщат в международни води мигрантите, които искат да дойдат в Европа".

Льо Пен е дъщеря на основателя на Националния фронт Жан-Мари льо Пен, който стигна до втория тур на президентските избори през 2002 г., но бе убедително победент от Жак Ширак.

Тя изгони баща си от партията миналата година, след като той обяви за историческа "подробност" газовите камери, използвани при Холокоста, като разпали бесен публичен семеен спор.

Геерт Вилдерс

Открито настроеният срещу мюсюлманите холандски политик Геерт Вилдерс приветства победата на Тръмп като начало на "патриотична пролет".

Националистическата Партия за свободата на Вилдерс, основана през 2006 г., в момента води в проучванията преди парламентарните избори в Холандия през март 2017 г.

53-годишният политик предизвика международно осъждане заради сравнението на Корана с "Майн кампф" и призивът му той да бъде забранен.

В момента той е подсъдим за насаждане на омраза срещу мароканците в Холандия, но бе оправдан по обвинения в омраза преди пет години, когато направи изказвания срещу исляма.

Прокурорите твърдят, че Вилдерс попитал привържениците си на митинг през 2014 г. дали искат повече или по-малко мароканци да живеят в Холандия. Когато тълпата започна да скандира: "По-малко! По-малко!", той каза: "Ние ще се погрижим за това."

От 2004 г. той живее под денонощна охрана след убийството на скандалния режисьор Тео ван Гог, който, подобно на Вилдерс, правеше филми, критикуващи исляма.

Фрауке Петри

Фрауке Петри (41 г.) е председател на "Алтернатива за германия" (АзГ) - популистка, настроена срещу ЕС партия, създадена през 2013 г., която може да стане най-голямата дясна сила в Германия от 30-те г. на ХХ век насам.

След като оглави партията пррез юли 2015 г., Петри сравни мултикултурализма с "купчина тор" и заяви, че граничната полиция трябва "да използва огнестрелно оръжие при необходимост", когато си има работа с бежанци.

Бившата химичка и собственичка на дребен бизнес е родена в Източна Германия и е учила химия в Университета в Рединг, Англия.

АзГ постигна успехи на местните избори тази година и партията, която е против политиката на Ангела Меркел на "отворени врати" за бежанците, гледа към парламентарните избори през септември 2017 г.

"Ислямът не е част от Германия", се казва в нейния първи форпмален национален предизборен манифест, одобрен от партийните делегати през май. Той призова за забрана на минаретата и бурките.

Скорошно проучване установи, че АзГ ще спечели 16 на сто от гласовете, ако изборите се състоят тази седмица. Това става на фона на предупрежденията, че увеличаващите се успехи на партията на госпожица Фрауке, която е свързана с крайно дясната групировка ПЕГИДА, може да тласне надясно главните партии.

Йими Окесон

Антиимигрантската партия "Шведски демотрати" на Йими Окесон стана третата най-голяма партия в страната, когато спечели 29 места на последните общи избори в Швеция през 2014 г.

Шведите няма да имат избори до 2018 г., но докато партията остава в политическата периферия, в двете главни партии избухна дебат дали те трябва да сътрудничат с нея, за да прокарват политиката си в парламента.

Преди две седмици националистическата партия организира противоречива церемония за "алтернативна Нобелова награда" в петзвезден хотел в Стокхолм. Присъства Найджъл Фараж, временният лидер на Партията за независимост на обединеното кралство (ЮКИП), който бе първият чуждестранен политик, срещнал се с Тръмп след избирането му.

Окесон (37 г.) е работил като уеб дизайнер, преди да влезе в политиката, и през 2005 г. стана лидер на "Шведски демократи", които имат расистки корени.

Той искаше международна кампания, предупреждаваща бежанците да не идват в Швеция, и каза, че не желае страната да бъде пълноправен член на ЕС.

Шведска радиостанция разкри през 2014 г., че Окесон е похарчил над 500 000 крони (50 796 евро - б.р.) за залагания онлайн. Това е повече от заплатата му за цяла една година според сайта The Local.

Андрей Бабиш

Милиардерът и медиен магнат Андрей Бабиш, който е настоящият финансов министър на Чехия, е наричан "чешкият Доналд Тръмп".

Той започна през 2011 г. с центристката партия АНО, което на чешки означава "Действие на недоволните чехи". Тя е протестно движение срещу корупцията и година по-късно стана официална политическа партия.

Бабиш (62 г.) е вторият по богатство в Чехия.

През септември той бе принуден да се извини заради изказвания, отричащи съществуването на концлагер за роми през Втората световна война.

На регионалните избори миналия месец лявоцентристките социалдемократи на чешкия премиер Бохуслав Соботка бяха втори след коалиционния си партньор АНО.

АНО постоянно е начело в проучванията за общите избори в Чехия през октомври 2017 г.

Бепе Грило

Още едно движение срещу елита, набиращо сили в политиката, е италианското популистко движение "Пет звезди", създадено през 2009 г. от телевизионния комик Бепе Грило.

Поддръжниците на евроскептичното, природозащитно движение отказват то да бъде включено във всякакви традиционни разбирания за левите и десните политически партии.

"Политически аматьори завладяват света", каза Грило (68 г.) пред Юронюз.

Грило, който поддържа оживен блог, нарече Тръмп "царевичен кочан" и критикуваше част от политиката му, но каза, че неговата победа показва силата на алтернативните медии и е "изключителна повратна точка".

"С Тръмп се случи същото, каквото и с моето движение "Пет звезди", което се роди в интернет. Медиите бяха изненадани и ни питаха къде сме били преди", каза той.

Движението "Пет звезди" спечели две ключови кметски места в Рим и Торино тази година и експертите смвятат, че референдумът след месец може да отвори вратите към евентуално правителство на "Пет звезди".

----

* Авторката е журналист от британския в. "Индипендънт", където е публикувана статията.