Поправки към европейска директива за правата на акционерите засилват властта им да определят заплатите на мениджмънта, да контролират рисковете, които той поема и увеличават прозрачността за истинските собственици на публичните дружества, съобщи днес словашкото председателство на ЕС.

Държавите-членки ще имат две години да въведат във вътрешното си законодателство директивата, върху която те постигнаха съгласие с Европейския парламент. Окончателното ѝ приемане изисква официални гласувания в Съвета на министрите и в Европейския парламент в началото на следващата година.

Акционерите ще имат правото да гласуват по политиката за заплащане на директорите на компанията. Тя трябва да допринася за цялостната бизнес стратегия, дългосрочните интереси и устойчивостта на дружеството и не бива да се свързва с краткосрочни цели.

Поемането на твърде голям краткосрочен риск беше изведено като една главните причини за световната финансова криза, започнала от американските ипотечни книжа и базираните на тях деривати през 2007-2008 г. 

Мениджмънтът ще е длъжен също незабавно да обяви публично заплащането си, ако общото събрание на акционерите реши.

Компаниите ще могат да установяват идентичността на акционерите си и да получават информация за нея от всеки посредник във веригата на собствеността, който има такава данни. 

Директивата оставя на държавите да решат какъв ще е долният праг на акционерната собственост с право или без право на глас, над който може да се иска установяване на крайния собственик. Този праг обаче не може да бъде по-висок от 0,5 на сто.