Идеите за разрушаване на Европейския съюз са саморазрушителни илюзии, които ще маргинализират съставните му държави в глобализиращия се свят. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч по случай 25-годишнината от Маастрихтския договор, който създава ЕС от предшестващата го Европейска общност.

"Тези, които наистина мислят, че е дошло време да разрушим, да направим Европа на парчета, да ни подразделят на национални деления, грешат. Ние няма да съществуваме като отделни нации  без ЕС", каза Юнкер в реч пред студенти от университета в холандския град Маастрихт, където е подписан договорът и откъдето той носи своето име.

"От демографска гледна точка ние не точно изчезваме, а губим демографско тегло", каза председателят на Комисията, който произнесе речта навръх своя 62-ри рожден ден.

В началото на ХХ в. европейците са представлявали 20 на сто от световното население, в началото на този век те са между 5 и 7 на сто, а в края му се очкава да бъдат 4 на сто, посочи Юнкер.

Днес ЕС дава 25 на сто от световния БВП, след 10 години този дял ще бъде 15 на сто, а след 20 г. нито една държава-членка на ЕС няма членува в Г-7, групата на водещите икономики в света, добави той.

Европа е най-малкият континент, като територията на ЕС е 5,5 млн. кв. км, докато само Русия има територия от 17,5 млн. кв. км, припомни Юнкер.

"Ако искаме да убедим младите хора, че ЕС е нещо задължително днес и в идните години, трябва да обясняваме европейската история в перспектива - какво е Европа днес и какво ще бъде Европа утре и вдругиден", каза той.

Речта беше ясно адресирана към евроскептицизма и еврофобията които бележат исторически подем вследствие на серията кризи, които ЕС изживява.

Юнкер, както обикновено говори на английски, френски и немски, отбелязвайки, че "европейците трябва да свикват с факта, че английският не е единственият език".

"Трябва да пригодим договорите си към света, какъвто е... Трябва да изобретим различна орбита за тези европейски страни, които не искат да участват във всички области, в които ние се опитваме да работим заедно", каза Юнкер в отговори на въпроси от студенти за бъдещето на Европа. "Това няма да е трагедия, няма да е криза... Това би могло да бъде шанс".

Председателят каза, че очаква след още 25 г. ЕС да е световен фактор и да може сам да се грижи  за своята сигурност, защото САЩ не са готови да правят това завинаги. В ЕС има 174 различни вида оръжия, а в САЩ - 27, като Европа има едва 10 на сто от американските отбранителни способнисто, посочи Юнкер.

"Един европейски хеликоптер и един европейски танк ще са достатъчни", заключи той.