"Изключително геройство проявяват хората, които са в Хитрино. Затова премиерът си позволи да слезе с бронираната кола долу при тях, макар и със скандал с НСО, и да им вдъхне кураж, основно на екипа от пожарната. Думите му бяха, че като пожарникар и главен секретар не е допускал момчетата да влязят в акция преди него, няма да го допусне и днес."

Това разказа транспортният министър Ивайло Московски в студиото на "120 минути" по бТВ.

Ето друга част от описанието на днешните събития, от която се разбра защо е бил скандалът между Борисов и Националната служба за охрана (НСО):

"Искам да подчертая, че днес премиерът Борисов лично слезе при пожарникарите. Тъй като е важно зрителите да знаят, че всеки един от хората, които работят в тази зона, сам поиска и подписа декларация, че доброволно отива там. Няма нито един човек, който институционално да е задължен да извършва тази работа. Газови експерти, вкл. от „Нефтохим Бургас“, ни предупредиха, че това е изключителен риск. Има подобен взрив в Полша с 1 цистерна, с 15-метра кратер и щети на около 4-5 км."

Припомняме, че по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов съобщиха за изтичане на газ от две цистерни.

"Две цистерни действително имат пробив, това е най-рисковото. Те постоянно се обливат. Имаше факелно горене, което заради ниските температури през нощта изгасна, което не е добре. Цистерните се обливат постоянно, за да не се позволи възпламеняване и покачване на температурата, което ще бъде взривоопасно. Много прецизно трябва да се работи при източването им. Една вече се източи, засякохме, че за около два часа – два часа и половина е чистото време за източване. Общо 12 цистерни са на терен, където е най-рисково", обясни Московски.

По думите му днес била създадена организация хората да се погрижат за домашните си животни. Утре също щяло да се даде възможност на местните жители да си нахранят кокошките, кравите и т.н.

На въпрос какво са показали "черните кутии" на двата локомотива, Ивайло Московски обясни, че има само първична предварителна информация. Според нея на междугарието композицията е с влязла с 81 км/ч, а на т.нар. "първа стрелка" със 71 км/ч. Това е с над 30 км/ч превишение на максимално допустимата скорост от 40 км/ч.

Министърът разказа още, че машинистите са потвърдили с протокол, че е имало предварителен сигнал, който представлява семафор с две жълти светлини и който задължително указва на машинистите, че предстои влизане в отбивка.

"Тоест два жълти сигнала, предупреждение, че предстои влизане в отбивка, превишение на скоростта с 30 км/ч – това са достатъчно основания за създаване на такъв тежък инцидент", обобщи Московски.

И добави, че постовият стрелочник (бел. ред. - който е бил на гарата по време на инцидента) разказал, че е забелязал искри от локомотива при влизането в района и, че влакът връхлита с по-голяма скорост. Проверката засега не е установила проблеми с жп линията на "първа стрелка", където е станало отклонението.