"Те са непредсказуеми. Те са единствените, които сега подкрепят кабинета. Дори симпатизантите на ГЕРБ сякаш искат нов кабинет", така коментира по бТВ бившият премиер Пламен Орешарски вземането на мандата от част от представителите на Реформаторския блок.

"Не ми се иска онова СДС, което беше мечта на милиони български граждани през 90-те, да стигне до ситуация, в която да моли някой друг да бъде премиер", продължи той с анализите на ситуацията.

"Онова СДС няма нищо общо със сегашното СДС. То сега е в дълбока криза. Няма представителство. Не забравяйте, че за известно време работих за СДС", даже напомни Орешарски.

Орешарски беше в ръководството на СДС до 2003 г. и беше отстранен от тогавашния лидер Надежда Михайлова заради нерегламентирана среща с шефа на "Нове холдинг" Васил Божков. Днес от позицията на човек, който е "работил за СДС известно време" той коментира вчерашните думите на зам.-председателя на СДС Румен Христов, който прие мандата за съставяне на правителство с аргумента, че "автентичната десница не е получавала мандат от 19 години".

Според него лидерът на ДСБ Радан Кънев и бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който преди дни обяви създаването на нова формация, "досега не са доказали нищо, но им пожелавам успех".

Според Орешарски опитите на президента Росен Плевнелиев да приложи конституционната процедура за връчване на мандати за съставяне на кабинет, са "напъвания", които "излагат всички, включително и президента". Според него сегашното правителство в оставка трябва да продължи да работи до 21 януари, когато свършва мандатът на Плевнелиев, а новоизбраният държавен глава Румен Радев да се заеме със съставянето на служебен кабинет. 

"Не виждам смисъл от всичките напъвания, които се правят в момента, защото излагат президента. Може да си остане сегашното правителство да действа. Никой не е казал, че правителството в оставка не трябва да си изпълнява своите задължения", каза Орешарски.

Не бих се съгласил в тази ситуация да бъда премиер за празниците, скромно каза бившият премиер, чието управление предизвика масови протести през 2013 г., в отговор на въпрос. Той каза, че няма амбиции да стане депутат от ДПС в следващия парламент. "Бил съм депутат (от БСП - бел. ред), предлагаха ми, за което съм благодарен, но не се виждам като депутат", допълни той.

Орешарски оценява постигнатите от него 6% подкрепа на президентските избори като "въобще не лош резултат за независим кандидат" и подчерта за пореден път, че е бил "абсолютно независим, практически без финансиране", а подкрепата от ДПС се изразявала единствено в дадените за него гласове.