Председателят на СРС Методи Лалов покани на среща членовете на Съдийската колегия, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, за да обсъдят заедно проблемите за независимостта и свръхнатовареността на СРС.

(Лалов подаде оставка и във вторник тя набързо беше гласувана от съдийската колегия на ВСС, но той остава на поста си до 1 февруари 2017 г.)

Мястото на срещата е в сградата на съда на ул. "Драган Цанков", денят – петък, а часът – 11.00 ч, съобщи "Правен свят".

Срещата е насрочена седмица след съдийския протест.

"Срещата се налага за осъществяване на пряк и непосредствен диалог между членовете на СК на ВСС и съдиите и служителите от най-големите и натоварени съдилища в страната, който диалог несъмнено ще даде нужната информация на ВСС за правилното идентифициране и преодоляване на натрупаните с десетилетия проблеми", аргументира се Лалов.

Повод за поканата обаче са и изказвания на някои членове на ВСС като Димитър Узунов и Ясен Тодоров, които обвързаха протеста на съдии и служители от СРС със създаването на политическия проект на Христо Иванов. Лалов определя това като "недопустими внушения" и отхвърля тезите, че протестът е инспириран от политически мотиви или под натиск на административното ръководство на съда. Заповед на Лалов, че свиква семинар за етика и антикорупция на 9 декември от 11 ч бе използвана от членове на съвета, за да се усъмнят в мотивите на явили се служители и дали това не е направено като форма на натиск.

"Изключително обидно е за независими магистрати, членовете на ВСС да изместват фокуса на проблемите на съда и манипулативно да придават политически или друг оттенък на справедливото недоволство на магистратите и съдебната администрация", сочи Лалов.

На срещата няма да бъдат допускани граждани и организации, които искат да подкрепят позицията на СРС, заради ограничения капацитет на залата.

Вчера Съдийската колегия прие шест мерки за решаване на проблемите в СРС. Но едно от най-важните искания на съдии и служители – за бърза промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията не бе приета. СРС иска да се увеличи рангът на служителите и те да получават по-високи заплати заради свръхнатовареността си.