Висшият съдебен съвет (ВСС) цели да се върне старото положение в Софийския градски съд (СГС) - с официалните външни канали за корупция. Това заяви председателят на градския съд Калоян Топалов пред журналисти след срещата с магистрати от Софийския районен съд (СРС).

"Ние сме обект на квази формално наблюдение по всякакъв начин. Когато не успяват да ни намерят обективни пречки, накрая ще ни спретнат нещо. Целта е връщане на старото положение, друга цел не мога да си обясня. Когато един съд работи, когато са пресечени всички официални външни канали за корупция в СГС, много хора са недоволни, защото това е било схема на работа, продължавала с години и много хора са се облагодетелствали", коментира още Топалов.

Висшият съдебен съвет неотдавна възложи на инспектората да провери двете софийски съдилища за втори път в рамките на половин година. В резултат - районните съдии и служители излязоха на протест, а оставка подаде председателят на съда Методи Лалов.

На днешната среща Софийският районен съд (СРС) получи подкрепа от Софийския градски съд (СГС) за протеста си от миналата седмица. Ръководството на СРС покани членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), но се отзоваха само трима - Галина Карагьозова, Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

"Дебатът в медиите до голяма степен се измести. Става въпрос за проблеми на Районния съд от десетилетия. Те може да бъдат решени за година-две. Проблемите са свързани със свръхнатовареността и недостатъчната кадрова обезпеченост", заяви Методи Лалов, председател в оставка на СРС във встъпителното си слово.

Той инициирал днешната среща, тъй като на протеста им от 9 декември се придала политическа краска.

Лалов изчете публикация във фейсбук на студентка по право от УНСС, като подчерта, че написаното от нея се припокрива с неговото мнение. Един от акцентите в нейното изявление е, че е недопустимо членове на ВСС да ползват протеста като арена за лични нападки.

Методи Лалов бе категоричен, че проблемите в съда трябва да бъдат решени. Той определи като "добра стъпка", че мнозинството от ВСС се е обединило и е гласувало мерки, свързани с анализа на администрацията на Софийския районен съд. Цитира и справка, която сам е направил - за текучеството на служители от 2006 г. досега. 47 служители са напуснали СРС през 2006 г., а през 2016 г. - 104-ма. И обясни, че гражданите щели да получат бързо и качествено правосъдие, когато не страдат от свръхнатоварения съд.

"Това, че не съм се справил като съдия, няма никакво съмнение, но съм се справил като председател", обяви Методи Лалов.

По думите му основната част от несвършената работа е на ВСС.

Институциите ги няма в България, констатира Лалов. И обърна внимание на условията, при които работят съдиите и служителите, като даде за пример новата сграда на бул. "Скобелев". Там имало много недомислици - например централният вход, където служителите работели на течение, а дори в моловете имало въртящи врати.

Методи Лалов се обяви за вътрешно преразпределение на хората от системата. По думите му има 113 районни съдилища, а някои от тях са с много нисък брой дела. А в други случаи се плащали няколкостотин хиляди за забавени дела.

Председателят на СГС Калоян Топалов заяви, че ръководството на съда подкрепя справедливите искания и на съдиите и администрацията на районния съд за решаване на проблемите им. Основният пробле бил високата натовареност откъм дела на СРС, която е най-високата в страната. Това продължавало вече 10-15 години. Според Топалов има сгрешена политика при процесуалните закони, които не са съобразени с факта, че в София живее почти една трета от населението на страната.

Другият проблем бил свързан с подсъдността.

Калоян Топалов изтъкна, че за девет години като съдия в Районния съд е имал не повече от 10 просрочени акта и то за не повече от седмица.

"Знам какви здравни и семейни проблеми ми е коствало", изтъкна той.

И подчерта, че знае какво коства на хората там да са в очакване на следващата проверка от инспектората от ВСС и евентуално да бъдат наказани. Според него е нормално да има такова голямо текучество на служители. Лавината от дела е настъпила след приемането на новия Граждански процесуален кодекс.

"Колкото по-голямо става натоварването, толкова по-голямо ще става и текучеството на администрацията", прогнозира Топалов.

Той предупреди, че високата натовареност на съдиите и служителите неимоверно води до забавяне на съдебни актове и се отразява и на качеството им.

Накрая Калоян Топалов обяви, че съдията вече не си говори само с актовете си: Съдията трябва да има активна гражданска позиция.

"Може да разчитате като съдии и администрации изцяло на подкрепата на ръководството на СГС", увери Топалов.