"Това беше първа официална среща, на която бяха дискутирани част от секторните политики. Работните групи продължават работа днес и утре. Утре смятам, че ще има повече яснота за възможността да имаме правителство".

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ, след преговорите с Реформаторския блок за съставяне на кабинет с техния мандат. Те продължиха повече от 2 часа, но в отсъствието на премиера в оставка, въпреки че вчера нагласите бяха други.

Цветанов беше категоричен, че ако се стигне до излъчване на правителство, премиерът ще е от Реформаторския блок, но избран с консенсус между политическите сили, които участват в мнозинството. Попитан дали ще има поне министри от ГЕРБ в тази хипотеза, Цветанов добави: "Има такава възможност".

По-рано през деня министрите от ГЕРБ Владислав Горанов и Томислав Дончев заявиха, че те самите няма да участват в нов кабинет с мандат на РБV

 
Здравният министър в оставка Петър Москов, който също участва в преговорите, сподели, че според него има напредък и възможност за стабилно мнозинство в действащия парламент, което да излъчи кабинет. Москов уточни, че извън ГЕРБ и РБ се търси партньорство с Патриотичния фронт. Не уточни дали и БДЦ, откъдето има сигнали за подкрепа, ще бъдат включени.
 
Москов, както и съпредседателят на депутатите от РБ Найден Зеленогорски потвърдиха, че преговорите по програмата и приоритетите на такова правителство продължават днес и утре. 
 
"Не можем да говорим за състав на правителство преди да уточним ясна програма и приоритети, които сме фиксираме с конкретни срокове", каза още Зеленогорски, докато стоеше редом до Цветанов по време на изявлението след срещата.
 
Попитан дали Реформаторският блок би подкрепил хоризонт на бъдещо правителство до въвеждане на мажоритарни избори, както са предложени от референдума, Зеленогорски обясни:
 
"Ние имаме ясна позиция по този въпрос, трябва ли да я припомня за стотен път? Мнението ни е, че мажоритарният вот, по начина, по който бе зададен от референдума, ще навреди на демокрацията и няма да го подкрепим. Готови сме за дискусия".
Цветанов на свой ред допълни, че тази тема трудно можела да отдалечи партиите, защото било ясно, че "трябва да има парламентарна дейност". Според председателя на депутатите от ГЕРБ имало "стабилно мнозинство", което да преговаря и да се обедини, което щяло да се случва в следващите часове.
 
За избор на ново правителство на нужни 121 гласа в парламента. ГЕРБ имат 84 депутати, а Реформаторският блок без ДСБ и Гражданския съвет - 13 депутати. Патриотичният фронт за 17. Това прави обшо 114 гласа. Ако БЦД подкрепят - гласовете стават 128. "Атака", които са в коалиционен формат с Патриотичния фронт от президентския вот и обявиха, че съюзът "Обединени патриоти" щял бъде траен, имат 11 депутати.