Руският президент Владимир Путин отложи с един ден голямата си годишна пресконференция, предаде Нюз.Ру.

Причина е убийството на посланика на страната в Турция Андрей Карлов. Дипломатът бе застрелян вечерта на 19 декември от бившия полицай Мевлют Мерт Алтънташ в художествена галерия в Анкара. Нападателят бе ликвидиран от командоси.

Пресконференцията на Путин бе насрочена за утре. Тя е пренесена за 23 декември и ще започне в 12 часа московско (11 часа българско) време.

Андрей Карлов ще бъде погребан утре в Москва. Тленните му останки вече са докарани в руската столица. Дипломатът ще бъде опят в храма "Христос Спасител" лично от руския патриарх Кирил. За последен път руският духовен водач е опявал човек през юли 2015 г. Покойникът бе бившият премиер Евгений Примаков.

Днес с указ на Путин на убития дипломат бе присъдено званието Герой на Русия.

Същевременно западни медии пишат, че промяната на ситуацията в Сирия е причината отношенията между Анкара и Москва да не се влошат след убийството на посланика.

Турският президент бе един от първите, призовали навремето за сваляне на Башар Асад, припомня в. "Ню Йорк таймс". Но предвид последните успехи на режима в Дамаск и изгледите в близко бъдеще той да контролира голяма част от Сирия за Ердоган сега е важно да има гаранции, че кюрдски военизирани групировки няма да завземат големи територии по границата.

След убийството Русия и Турция не са обединени от разума, а от общи интереси, коментира в. "Зюддойче цайтунг". Анкара е заинтересована от минимизиране на кюрдскто влияние в Сирия, за което може да получи помощ от Москва. Кремъл на свой ред иска да подчини гражданската война на условията на Асад, като използва Турция като стабилизиращ фактор на границата. Убийството на Андрей Карлов пречи на този компромис и по тази причина не трябва да се превръща в значим политически фактор, още по-малко да става причина за военна конфронтация, заключава изданието.