"Никой не може да ме извади от ДСБ, защото аз съм създател, учредител на тази партия и дълго време съм правил всичко, за да е част от политическия живот. Това е единствената партия, в която съм членувал"

Така здравният министър в оставка Петър Москов, който някога беше и зам.-председател на ДСБ, коментира пред Нова тв изключването си от партията, обявено през седмицата. И повтори отново тезата си, че изключването на хора заради различна позиция било в духа на Октомврийската революция. 

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че в партийната раздяла с Москов има "политическа логика", след като той е решил да остане в управление, на което партията, към която принадлежи, е в опозиция. 

Москов отново разкритикува Кънев и ръковоството на ДСБ, че са заели позиция "за" служебно правителство на президента Румен Радев, вместо "за" десноцентристко управление, какъвто е бил опитът за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок. Министърът в оставка обяви, че не приема тази позиция. 

Изненадващо Москов съобщи, че името му никога не е обсъждано като евентуален премиер в ново правителство в този парламентарен мандат. Това твърдение обаче рязко се разминава с думите и на Борислав Великов от Реформаторския блок, който участваше в преговорите с ГЕРБ, и с тези на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Москов обяв, че Реформаторският блок ще продължи да съществува, ще се яви на изборите и самият той ще е част от кандидат-депутатските листи. 

Здравният министър в оставка обясни, че няма никакъв риск болниците да останат без лекарства заради обявяването на централизиран търг. По думите му този подход е препоръчан от Европейската комисия и затваря вариантите за комисимионерство и корупция в болничните заведения. Сега търгът за лекарства ще е електронен, с явно наддаване и абсолютно прозрачен, обяви още Москов.

 
Здравният министър не подмина и темата с опасенията, че може да има проблем с доставките на лекарства за болниците. Той уточни, че е направен прозрачен електронен търг, а подобни действия се прилагат в Скандинавските страни, където след това разходите на болничните заведения са паднали с 20%.

"Служебното правителство на БСП е обещало на фармацевтичните компании да спре тази процедура", предупреди Москов.

"Реформаторският блок направи всяка една грешка, която можеше да направи", заяви днес пред Нова тв здравният министър в оставка Петър Москов.

Той определи позицията на ДСБ като "странна". В понеделник партията го изключи от редиците си. За изключването се говореше още от времето, когато ДСБ излязоха в опозиция, а Москов остана министър в кабинета на Бойко Борисов.

"Ти трябва да избереш дали да участваш активно във формирането на десноцентристки кабинет, или да предпочетеш правителство, назначено от БСП", каза министърът на здравеопазването. Явно той имаще предвид служебно правителство на новоизбрания президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари 2017 г.

Москов говори и за здравеопазването. По повод информацията, че хиляди пациенти в болниците може да останат без лекарства заради проблем с търга, той увери, че няма никаква опасност това да се случи в действителност.