Поне шест са опитите от 26 години насам ДПС да бъде разделено. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на речта си на възпоменателния митинг в памет на жертвите на т.нар. "възродителен процес" в Момчилград. И призова за "заедност". 

„В момента също има едни, които обикалят в региона и идват, за да ви лъжат", заяви Карадайъ, вероятно визирайки, но неназовавайки предшественика си начело на ДПС Лютви Местан, който беше изгонен от движението миналата Коледа и основа партия ДОСТ.

"Кой има интерес от нашето разединение? Ние имаме ли интерес от това разединение. Ако всеки един от нас е искрен със себе си, отговорът на този въпрос е един единствен: Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност и ако ние сме научили урока си от онези мрачни времена, ние на никого няма да позволим да ни разединят”, добави още Карадайъ.

Призивът за обединение преди предстоящия парламентарен вот председателят на ДПС гарнира и с пожелание партията му да се върне в изпълнителната власт-

„Нека всички заедно и единни на предстоящите предсрочни парламентарни избори да покажем нашата сила, да заемем достойното си място в обществено-политическия живот на страната, да участваме в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина”.  

В с. Ауста в махала „Байрам кьой” бе открит чешма в памет на Алиосман Али, жертва на т. нар. „възродителен процес”. Инициативата е на младежката организация на ДПС в Момчилград. Специално от Турция за откриването пристигнаха синът на загиналия Алиосман Али Юзджан Шехитоглу и дъщеря му Севджан Йълмаз, репресирани от региона, както и организатори на декемврийските събития през 1984 година.

На събитията в Момчилград присъстваха членове на ръководството на ДПС, депутати, гости от Турция, общественици.