Наскоро стана ясно, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще използва легендарния дипломат и бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър като мост между него и руския президент Владимир Путин. Ветеранът на дипломацията ще участва в разработването на план за нормализиране на ситуацията в Украйна. Кисинджър смята, че Русия трябва да гарантира мир в Донбас, а Западът да не повдига въпроса за анексирането на Крим.

Чета коментари за това какво бил казал Хенри Кисинджър. Ами казал е нещо, което логично следва от модела, който в науката носи именно неговото име - това е един от меките (soft) геополитически модели, за разлика например от модела “Збигнев Бжежински” - един от твърдите (hard) геополитически модели. Виж по-долу основни черти на модела "Хенри Кисинджър".

Тук ми се ще да кажа нещо друго в този контекст. Европа и САЩ, за по-кратко Западът, са демократични общества и в тях има различни мнения за голямата политика на различни по-по-най-видни (и не само на такива) личности, като се прави максималното тези мнения да станат публично достояние. В Русия все повече и все по-вече не е така. Всички различни от единственото и неповторимо про-кремълско мнение за голямата политика са натиквани в миша дупка и изтиквани в дълбоката медийна периферия. Затова се създава усещането, че има само едно и всеобщо подкрепяно мнение - това на Човека в Кремъл.

Затова ако перифразираме един стар соцвиц, Западът и Русия много си приличат. И на Запад, и в Русия можеш да критикуваш свободно политиката на Запада.  И Кисинджър прави точно това Предполагам, че не забравя, че някога е избягал в САЩ, за да спаси живота си и е станал световен гуру на Запада защото е живял на Запад, много на Запад от Изтока. Би било интересно как щеше да се развие кариерата му (и животът му), ако вместо на Запад, бе решил да потърси спасение за живота си в източна посока? Но слава Богу или как там казват хората от неговия народ, избрал е вярната посока.

Затова дори онези, които днес не мислят като него, слушат и се вслушват в думите му.

Модел “Хенри Кисинджър” - мек (soft) геополитически модел - светът в близкото бъдеще:

 - Светът утре ще бъде многополюсен с поне 5-6 полюса – САЩ, Европа, Русия, Япония, Индия, Китай.

- САЩ ще бъдат само първи сред равни.

 - Сигурността ще се крепи върху баланса на силите.

 - Ще се засилва ролята на човешкото измерение (хуманитарната интервенция, ограниченият суверенитет).

 - Главен център на борба за влияние ще бъде Азиатско-тихоокеанският регион.

 - Ще се маргинализира ролята на Европа - поради съвпадение на интересите на САЩ и Русия относно нейното отслабване, въпреки иначе глобалното различие на интересите им.

Коментарът е от профила на Николай Слатински във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.