Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение на първия машинист Димитър Михнев, управлявал дерайлиралата в с. Хитрито композиция, съобщи агенция "Фокус". 

Вместо задържане под стража, съдът предложи по-леката мярка  - "парична гаранция" в размер 10 000 лв. Обвинението по всяка вероятност ще е за смърт по непредпазливост.

Същевременно съдът във Варна потвърди решението на Шуменския окръжен съд да не се налага мярка за неотклонение на втория машинист на злополучната композиция Радослав Петков. Причината е, че в дейностите, които е упражнявал вторият машинист, не е включена скоростта на влака, смятана за основна причина за дерайлирането му. Освен това според магистратите вторият машинист няма никаква законова възможност да влияе върху решението на първия машинист за скоростта, с която да се движи композицията. 

Към момента единствената известна причина за катастрофата е превишена скорост - влакът се е движел със 78 км/ч при стрелката при позволени 40 км/ч. Според съда Михнев е отговорен за това е и избрал да кара два пъти над позволеното умишлено.

Финалната експертиза за причините обаче още не е готова.

Седем души загинаха, 29 бяха ранени и над 50 къщи бяха разрушени или пострадали след като влакът дерайлира и пълна цистерна избухна в с. Хитрино в началото на декември.