Премиерът в оставка Бойко Борисов е разпоредил да се свика Национален щаб във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната. Новината съобщи пресцентърът на МВР. Новото временно звено, което ще трябва да реагира на очакваните сибирски студове до края на седмицата - на места минималните температури ще паднат до минус 22 градуса, ще се ръководи от вицепремиерката в оставка Румяна Бъчварова.

Очаква се силен вятър и навявания и условия за образуване на преспи.

На първата сбирка на формированието днес в МВР са били министърката, колегите й от транспорта и енергетиката, заместник-министрите на регионалното развитие, земеделието и храните и на здравеопазването. В щаба са и хора от професионалното ръководство на МВР, шефът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христомир Брънзов, експерти от "Пътна полиция", Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на отбраната.

"Беше направен анализ и оценка на обстановката във връзка с прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове. Планирани са превантивни мерки и действия за реакция, като всяко от ведомствата докладва за мерките, които предприема", съобщиха от МВР, но не казаха нищо за мерките

Следващото му заседание ще е утре (4 януари).