"За мен скоростта на влака е причината, без да съм специалист."

Това каза директорът на националната пожарна и аварийна служба главен комисар Николай Николов тази сутрин в обобщение на спасителната операция в Хитрино. На въпрос на бТВ - дали вина има и жп инфраструктурата, той заяви, че за това вече не може да се произнесе, още повече че точно в района релсовият път в момента е унищожен.

Той отговори и на най-популярните слухове, например: дали цистерната не е била пробита от нещо друго.

"Цистерната почти сигурно не е изпускала отначало газ - тя е пломбирана, проверена и чак тогава пусната за експедиция. Но представете си: цистерните - всяка една по 70 тона - са се търкаляли, подсакачали, блъскали са се една в друга в продължение на повече от минута и половина", обясни той.

Николов напомни и че прокуратрата не е открила никакви данни за терористичен акт.

Според него са уточнили напълно прецизно всичко по минути - как облакът се разпространява из селото и как първата появила се искра го възпламенява.

"... Отговорихме си на въпросите какъв е бил този зелен цвят, защо 2 мин. и половина след катастрофата всичко става - има си логично обяснение за всичко това", каза Николов.

Той благодари на разследващите от Националната следствена служба, които са работили изключително бързо с тях. Шефът на пожарната нарече "уникални" и кранистите от цялата страна, които са се събрали и с хирургическа прецизност са изправяли цистерни, рискувайки взрив, дори само ако ги килнат настрани.

Повече от 700 човека са работили на мястото на терен.

"Отделно зад нас бяха БАН, ВУЗ-ове, консултирахме се с Румъния, Унгария, с Москва - какво точно трябва да направим в тази ситгуация... Имаше предложения дали да не го запалим този газ и те казаха: вие сте самоубийци!"

Той описа ситуацията, отговаряйки на критиците:

"Ако си там - през нощта, температура минус 12 градуса, чува се свистене на газ отвсякъде... В България подобни операции не са правени - при обърнати цистерни с газ, който продължава да тече", каза Николов.

"Миналата година пожарникарите пряко са спасили 632 човешки животи. Горд съм с тях", каза той за подчинените си.