"Ще се постараем да търгуваме възможно най-свободно, но няма да бъдем половината вътре, половината - вън", ще каже днес на своите европейски партньори британската премиерка в дългоочакваната си реч за осъществяването на "Брекзит", предаде Би Би Си. Очаква се желязната лейди да очартае вижданията си по излизане на Великобритания от Европейския съюз след референдума от миналата година.

Тя ще представи 12 приоритета в плана си за развода с ЕС, съобщиха от кабинета ѝ. 

Речта на британската премиерка ще бъде следена под лупа, за да се разбере какво точно мисли тя за бъдещите търговски отношения с Брюксел. От Евросъюза вече предупредиха, че Великобритания няма да има възможност да "грабне черешката на тортата" в договореностите с Единния европазар, а в същото време да не спазва правилата за свободно предвижване на хора. Мей вече няколко пъти обяви, че ще вземе рестриктивни мерки за миграцията на Острова.

"Ние искаме да продължим да бъдем надежден пратньор, желан съюзник и близък приятел", щяла да каже Мей на колегите си от ЕС.

Мей ще призове и за "ново и равноправно партньорство" с ЕС: 

"Ние искаме да купуваме стоките ви, да продаваме нашите, търговията с вас да бъде толкова свободна, колкото е възможно, и да работим така, че взаимно да се уверим, че сме по-безопасни, по-сигурни и по-проспериращи чрез трайно приятелство", пишело в речтта ѝ.

Освен това тя щяла да акцентира и върху пълното изтегляне от структурите на Евросъюза:

"Не искаме частично членство в Европейския съюз, асоциирано членство в Европейския съюз, или нещо, което ни оставя с единия крак вътре. Ние не се стремим да приемем модел, който вече се ползва от други страни. Ние не се стремим да имаме облаги от членството ни, когато си тръгнем."

Два дни преди очакваната реч британската лира се срина на валутния пазар до 1,20 долара.

А в интервю онзи ден, новоизбраният американски президент Доналд Тръмп похвали британците за търсенето на тяхната идентичност и заяви, че Брекзит е велико дело. Той посочи, че веднага щом встъпи в длъжност на 20 януари ще покани Мей във Вашингтон и ще й предложи търговско споразумение в интерес на двете страни.