Всеки, който има iPhone знае, че неговите слушалки имат магическото свойство да се заплитат в момента, в който ги оставите в джоба или чантата. Това става със слушалките за всички мобилни устройства, но тези за смартфона на Apple са особен случай, защото на всичко отгоре са с гумирано покритие, като така разплитането им става по-трудно.

Научно изследване показва защо се получава този ефект. Заплитането е функция на дължината на кабела и силата на разклащане, която се прилага върху тях. Двама учени от математическия факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего са провели изследване, при което е доказано, че жица с дължина под 46 сантиметра няма никога да се заплете, ако е поставена във въртяща се кутия. Но между 46 и 150 см вероятността за заплитане нараства значително. При по-дълги кабели вероятността формира постоянни 50%, защото те се навиват в кутията и не се заплита.

Учените са провели 3415 опита, за да докажат това.

В случая със слушалките на iPhone те клонят към най-високата степен на заплитане, защото дължината им е точно 139 сантиметра. А това допълнително се повишава и от разделения с форма на Y кабел заради тънките разклонения за самите слушалките към ушите.