"Седесарите искат и с Кунева, и с Радан Кънев. Искаме да бъде обединители, да участваме в едно обединение център-дясно. Ако се делим пак ще стигнем до 2013 г. и ще си бъркаме в носовете защо не сме в парламента".

Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски пред бТВ. Така той коментира резултатите от вътрешнопартийното допитване в партията си по повод коалиционната ѝ политика.

Лукарски изтъкна, че подобно вътрешнопартийно допитване е новаторска инициатива, която след това е била реализирана и от ГЕРБ. Според него това е в духа на старите традиции на СДС, свързани с демократичното начало.

"Да се определим първо кой къде е. Това разделение ляво, дясно, център, не съм го измислил аз".

Това каза Лукарски по повод новата партия "Движение Да, България" на Христо Иванов. Според него съдебната реформа не може да засяга само прокуратурата, а и гражданското правораздаване, което върви бавно. Все пак Лукарски каза, че в СДС са отворени и за тази партия. Той заяви, че ГЕРБ остава най-вероятния партньор за участие в едно бъдещо управление.

"Радан Кънев е хвърлял три пъти повече кал срещу РБ, отколкото срещу БСП", изчисли Лукарски.

Малко преди това след заседание на Националния съвет на СДС Лукарски оповести резултатите от допитването. Според тях близо 92% от СДС искат да се явят на избори отново с Реформаторския блок.

8,11% от членовете на НС обаче са искали да се коалират с партии извън Блока. Фаворитът е ДСБ, но само с един глас пред БЗНС - 52 срещу 51, разкри лидерът на партията и икономически министър в оставка.

На днешния съвет са били взети и две ключови решения за предсрочния вот - упълномощава се ръководството да преговаря с всички дясноцентристки партии до 5 дни преди изборите и се дава зелена светлина и на самия Лукарски да подпише споразумение за съвместно явяване с избрана политическа формация.

На въпрос дали ще коментира информацията на "24 часа", че Радан Кънев е регистрирал в Софийски градски съд марка "Републикански блок", Лукарски заяви, че не иска да разваля атмосферата на бъдещите преговори. Депутатът Костадин Марков обаче отбеляза:

"Това не е много почтен ход към абревиатурата РБ."

Лукарски бе питан дали новата партия "Да, България" е сред тези формации, с които няма да се водят преговори.

"Партията на Христо Иванов не е сред тях, доколкото чакаме ясно заявление къде е разположена тя в политическото пространство. Мен лично ме притесняват партии, които не се дефинират нито като леви, нито като десни", отговори той.

Министърът на икономиката в оставка бе попитан за пореден път дали е било грешка управлението с ГЕРБ, на което отговори отново твърдо "не".

"Разбира се, участието в управлението винаги носи своите негативи. Но моето лично мнение е, че за да правиш реални реформи, трябва да участваш. Другото е говорене отстрани и чертаене на планове, които не се осъществяват," добави той.

Ето и анкетата, която са попълвали днес членовете на Националния съвет на СДС: