Кристофър Стийл никога не е крил страховете си, точно обратното. Британецът непрестанно е уведомявал за опасностите хората, с които е разговарял.

Стийл, бивш агент на британското разузнаване MI6, много добре е познавал опасността, в която непрестанно се е намирал.

Той потъна в неизвестност, след като миналата седмица името му доби публичност като автор на "досието Тръмп". Той се бои от мъстта на бъдещия президент на САЩ, но преди всичко от отмъщение на Русия. От царството на бившия агент на КГБ, издигал се и до върховете на разведката Владимир Путин се задава двойна заплаха. Иде реч за прелюбопитно досие, което твърде много навреди на Русия.

Става въпрос за футбол

С фирмата си "Orbis Business Intelligence Ltd" Кристофър Стийл е оказвал съдействие не само на американската федерална полиция ФБР. През годините е трупал изключително ценна информация по горещия въпрос как Русия се е сдобила с домакинството на мондиала през 2018 г. Тема, която от 2 декември 2010 г. вълнува света на спорта, когато при странни обстоятелства ФИФА реши в полза на Русия и впоследствие и на Катар като домакин на световното по футбол през 2022 г.

На онзи 2 декември 2010 г., часове преди обявяването на решението, Владимир Путин кацна в Цюрих и малко по-късно даде странна пресконференция. Когато Путин, тогава министър-председател, спомена, че изхожда от това, че милиардерът Роман Абрамович ще продължава да подкрепя руския план за мондиала, Абрамович, който беше седнал сред журналистите, видимо се стресна.

Икономическа сделка между Катар и Русия

Ако се вярва на Кристофър Стийл, то тогава инициаторите за домакинството на Русия са били Абрамович и други олигарски, както и привлеченият концерн “Газпром”. Путин го е наредил по-късно – през лятото на 2010 г., тъй като се е опасявал от провал на кандидатурата на Русия.

Стийл се е посветил на въпроса как Путин и тогавашният емир на Катар Хамад бин Халифа ал Тани (баща на днешния емир Тамим бин Хамад ал Тани) са сключили не само мегасделка за разработване на гигантски газови находища на сибирския полуостров Ямал, а да изковат и съюз за мондиал между Русия и Катар. Участвал е и приятелят от младежките години на тогавашния емир Хамад, мултимилионерът Мохамед бин Хамам, дългогодишен член на Изпълнителния комитет на ФИФА и междувременно изхвърлен от него доживот заради корупция.

Всичко това се чете като криминален роман. А и е такъв.

Двойното даване на домакинство за световното по футбол 2018/2022 г. взриви всички измерения на гешефти и съмнителни договорки по света на и без това разтърсваната от скандали ФИФА. Това създаде примамливо поле за действия на тайни служби и фирми в областта на Business Intelligence. Повечето от тях бяха основани от високопоставени бивши разузнавачи (MI6, CIA, NSA, всичко го има) и продават онова, което те наричат информация, на концерни и държави, или в случая на кандидати за домакинство на световно първенство по футбол.

Разузнавателни прийоми

В мълчаливия бранш при възлагане на задачи обикновено се подбират сложни конструкции. Така основаната през 2009 г. фирма на Стийл «Orbis» е работила по досието на Тръмп първо по задание на вашингтонската "Fusion GPS". Подизпълнителите рядко узнават истинските поръчители и от своя страна по-нататък дават поръчки на различни нива. Всички информации отиват при договорните партньори на поръчителя. Стийл обаче твърди, че при разследването около Тръмп е продължил да работи на своя глава.

Подобно е положението и при проучването около ФИФА. “Orbis” е била ангажирана от английския Комитет по кандидатстване за домакинство на мондиала чрез основния контрахент “Hakluyt & Company”. И в тази фирма работят бивши високопоставени разузнавачи на MI 6, а във Великобритания е замесена в редица афери и скандали. Седмици преди решението на ФИФА от Комитета по кандидатурата за домакинство на мондиала са казали на “Hakluyt & Company” коректно очакванията си, че може да се разчита на два до три гласа от две дузини гласуващи. Действително Англия получи два гласа и изхвърча още на първия тур.

От 2009 г., веднага след сформирането на английския Комитет за домакинство на мондиала, са набелязани разузнавателни мерки с цел набиране на информация за осемте други държави кандидатки, тъй като е имало опасения за шпионаж от страна на Русия. Комитетът ангажира частни фирми за физическа охрана и за сигурност при електронния обмен на информации, стига се и до контрашпионаж. За набиране на информация са се използвали връзките в световен мащаб на британските посолства. Последното е нормален подход. Нещо подобно беше и по време на германската кандидатура за домакинство на мондиала през 2006 г., която се координираше от външно министерство. При британците паралелно с посолствата свои проучвания са правили “Orbis” и “Hakluyt & Company”.

Разни типове в паралелния свят

Някои от частните разузнавачи, като Кристофър Стийл, са продължили дейността си до 2011 г., най-малко половин година след даване на домакинствата. Докато години наред машинациите при бизнеса на ФИФА са били проучвани от малцина журналисти, то сега в този паралелен свят се включват множество агенти, фирми, авантюристи и тайни служби в опит да се доберат до документи за корупция и то не само при решенията за даване на домакинство за мондиал.

Сред брокерите на информация има малцина сериозни хора, доколкото в тази област може да се говори за сериозност, като бившият директор на ФБР Луис Фрий. На пазара са и странни типове. Така един европеец поиска 1 милион евро, за да документира движенията по сметките на дузина мениджъри на ФИФА. Други групировки поискаха общо 10 милиона долара, за да уличат президента Блатер и да докажат тъмните му вразки с Катар. Последното не е доказано.

Цялата тази бъркотия беше още повече усложнена чрез действията на разследващите власти, предимно в САЩ и Швейцария. Хора от кариерата с контакти, като Стийл, знаеха как да го използват и се заловиха да работят за ФБР или за данъчната служба IRS.

Многобройни фирми с топагенти, идващи предимно от англосаксонски и американски тайни служби, от 2010/2011 г. се опитват да продават информация на този, който предлага най-много пари. Има съмнения, че Русия и Катар са платили милиони, за да изтеглят от този пазар прелюбопитна информация.

Стийл и други бивши шпиони винаги са твърдели, че предимно руснаците са били изключително активни. Техните спецслужби – вътрешното разузнаване ФСБ е външното СВР, са били замесени в кандидатурата за домакинство на мондиала и дълго време след решението на ФИФА са работили активно, за да заличат следите.

Йенс Вайнрайх е известен германски спортен журналист. Препечатваме коментара му с малки съкращения от “Шпигел”. Преводът е на Клуб Z.