В интервю за най-новия брой на списанието Клуб Z председателят на новоучредената партия „Да, България“ Христо Иванов обявява, че има готовност за конкретни действия срещу „най-видимите фигури на задкулисието“. Според него, оптимистичният сценарий е „Да, България“ да участва в управлението и да извърши това още преди края на тази година.

„Има няколко конкретни фигури на корупционния пазар на власт и влияние, които, ако изгубят пълния си комфорт за действие – а това става лесно, когато имаш държавата зад гърба си, хората ще видят, че не става дума за някакви абстракции. Имаме готовност за конкретни действия от ден номер едно. Ще обявим какво ще се случи още в първите 100 дни от едно управление с наше участие“.

Втората заявка на „Да, България“ е изготвянето на „напълно конкретизирана икономическа визия, заложена в бюджета за следващата година, за един много по-бърз икономически ръст“.

„Има няколко очевидни монополиста, които, ако правителството се справи с тях, много бързо ще покаже готовност за конкретна работа и конкретни резултати. Говорим за големи битки и противостоене с големите фигури. Не говорим да си играем на дребно“.

Христо Иванов обявява пред списанието Клуб Z, че огромният бюджет за МВР се излива в „бездънна каца с пробойни“ и че са необходими съкращения в системата.

„Ние няма да лъжем, че можем да се справим с този проблем без сериозни съкращения, без сериозно преструктуриране с елементи на реподбор. Няма да лъжем, че можем да се справим без засилване на ролята на местните общности. Ще излезем с конкретни предложения“.

Най-необяснимо за Иванов е защо българските правоохранителни органи не могат да се справят с проблеми като имотната мафия или телефонните измамници.

"Няма нито един осъден едър играч – т.е. хората, които стоят зад тези кланове и мрежи. Тази епидемия тормози страшно много хора, и то някои от най-уязвимите. Имах разговор с една високопоставена фигура, която каза: Тези поне никой не би трябвало да ги пази. Очевидно дори тези някой ги пази".

Какви са другите намерения на „Да, България“, какви антикорупционни действия предвижда, къде ще търси съюзници и как ще се яви на предстоящите избори – отговори на тези въпроси четете в цялото интервю на Христо Иванов в списанието Клуб Z, което вече е на пазара.