Пловдивският апелативен съд върна Иван Тотев на кметския му пост с мотива, че, за да бъде отстранен един човек от длъжност, трябва да има реални, а не хипотетични данни, че той може да повлияе на свидетелите. Това съобщи "Марица" по повод гледаното днес на втора инстанция производство за отстраняване от длъжност на Тотев.

"По делото няма никакви подобни доказателства, че Тотев е възпрепятствал разследването, а процесуалното му поведение до момента е добросъвестно", обяви съдия Васил Гатов. Затова той отхвърли искането на Софийската градска прокуратура за отстраняването на Тотев от длъжност и обяви акта на първоинстанционния съд за "незаконен".

Присъстващите в залата активисти на ГЕРБ посрещнаха това решение с ръкопляскания.

"Доволен съм от това решение на съда, ще съдействам на прокуратурата до пълно разясняване на истината и ще докажа моята невинност", каза след произнасянето на съда Иван Тотев.

Защитата на кмета днес бе подсилена от столичния адвокат Васил Т. Василев. От страна на обвинението имаше двама прокурори от Софийската апелативна прокуратура и един от пловдивската.

Тотев получи две обвинения в първите дни на годината - едното е за скъп зоокът в града, изграден след пряко договаряне с фирма изпълнител, а не по Закона за обществените поръчки. Другото е за спортната зала Колодрума в града - за подобни деяния.