Роман Полански се отказва от журито на предстоящите идния месец награди „Сезар“, френския еквивалент на Оскарите, след като неговата номинация за председател на престижната комисия доведе до петиция с 61 хиляди подписа и призиви за бойкот на събитието.

Причина за съпротивата срещу участието му е обвиненията срещу 83-годишния днес режисьор за изнасилване на момиче на 13 г. в Лос Анджелис през 1977-а. И до ден-днешен Полански е търсен от Съединените щати, за да си понесе наказанието.

Във вторник адвокат на Роман Полански е заявил пред агенция „Франс прес“, че неговият клиент няма да участва в журито на „Сезар“ заради „несправедливия“ скандал. Противоречието „дълбоко е натъжило“ режисьора.

„За да не смущаваме церемонията по връчването на наградите „Сезар“, която трябва да се фокусира върху киното, а не върху назначението на президента на комисията, Роман Полански реши да не приеме поканата“, посочва адвокатът.

През 1977 г. Полански се признава за виновен по обвинение в незаконен сексуален контакт с малолетна, преминава през психиатрична оценка и прекарва 42 дни в ареста. Но през 1978-а, преди произнасянето на присъдата му, режисьорът напуска страната и се установява във Франция.

Миналия месец Полански избегна нов опит на САЩ да изиска екстрадицията му от родната му Полша. Тогава той каза пред журналисти:

„Най-сетне се чувствам в безопасност в собствената си страна“.

Френският актьор и режисьор Жил Льолюш коментира пред „Паризиен“, че скандалът около „Сезар“-ите е „абсурден“.

„Във Франция създаваме караници за всяко нещо и това ни убива – каза той. – Смятам, че трябва да сме логични. Полански живее във Франция от 40 години. Обвиненията срещу него предхождат пристигането му. По време на всички тези години той прави филми! Ако е трябвало да му се забранява да живее или работи тук, е трябвало да стане още преди четири десетилетия.“

Друг френски актьор, Франсоа Берлеан, се съгласи с колегата си:

„Не защитавам това, което Полански е извършил преди 40 години, но той е човек, когото дълбоко уважавам и който има право на ролята си в наградите „Сезар“.

"Площад Славейков"