Покойният член на ВСС Камен Ситнилски изобщо не е можело да бъде отстранен от съвета. Това е изводът от тълкувателно решение на Върховния административен съд, съществена част от което е, че "членове на ВСС, които са вносители на предложения за образуване на дисциплинарни производства, не могат да участват в дисциплинарния състав". Това съобщава "Правен свят", цитирайки свои източници от ВАС.

Ситнилски, който за капак после беше уволнен със скандалните 16 гласа, които ВСС сметна за квалифицирано мнозинство от 2/3 (от общо 25 души), за съжаление не дочака реабилитацията си. Той почина в Сърбия миналата година.

В случая Ситнилски бе постигнат абсолютният абсурден рекорд - Галя Георгиева беше предложила дисциплинарното производство срещу него, и същевременно бе председател на дисциплинарния състав и докладчик, тоест в едно лице три функции - подател на сигнала, обвинител и съдия, ако приложим аналогията със съдебния процес, припомня "Дневник".

Дори във ВАС има спряно дело, с което той обжалваше самото си уволнение - то "изчакваше" въпросното тълкувателно дело.

Изненадващи развои могат да придобият и случаи със съдийката Румяна Ченалова, където членовете на съвета Галя Георгиева и Даниела Костова са били хем вносители на предложението за дисциплинарка, хем част от дисциплинарния състав, който е решил делото.

При бившия вече шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов пък вносителите Ясен Тодоров и Милка Итова влизат и в дисциплинарния състав.

Тълкувателното дело бе образуване по искане на председателя на ВАС Георги Колев. Първият му въпрос бе какво е правомощието на ВАС след отмяна или обявяване нищожността на решение на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на магистрати - да върне преписката на съвета за ново произнасяне с даване на задължителни указания или само да отмени решението, независимо наличието на дисциплинарно нарушение.

Мнозинството от върховните съдии са се обединили около становище, че не следва делото да се връща на ВСС за ново произнасяне в случаите, в които е наложено наказание и е отменено от съда.

Просто казано - ВАС вече няма да връща кадровия орган "на поправителен" колкото пъти иска делата за дисциплинарни производства срещу магистрати, а само ще ги отменя. Решението е било взето във вторник от мнозинството от Общото събрание на съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС, допълва "Правен свят".