Сметната палата открива все повече несъответствия в имуществените декларации на публичните лица. Това стана ясно от думите на Цветан Цветков, председател на Сметната палата, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Ако преди 5-6 години предимно не се декларираха получена наследствена нива или апартамент, то сега се наблюдава засилване на несъответствията, свързани с необявено дялово участие във фирми, както и необявени задължения към юридически лица, също така и вземания, лизинги”, отбеляза той.

Според него това подсказва, че законът трябва да се актуализира, тъй като не обхваща всички възможности за инвестиции и за придобиване на имоти и доходи.

Припомняме, че преди дни Сметната палата откри 323 несъответствия в имуществените декларации, подадени през 2016 г. от министри, депутати, политици, магистрати, кметове и други лица, заемащи висши държавни длъжности.

Най-висшестоящите политици в "черния списък" са вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин в правителството "Борисов 2". Кунева не е декларирала данни за съпруга си (Андрей Пръмов) - доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 12 649 лв.

А Калфин не е обявил за себе си и съпругата си дадено обезпечение - договорна ипотека в размер на 74 000 лв. върху собствен апартамент с площ 113,86 кв. м в София.

Най-голям е относителният дял на недекларирани доходи, които са получени извън заеманата длъжност, посочи Цветков. Според него причината е, че прагът е твърде нисък – 2000 лв. Този текст в закона е приет през 2007 г. и вече е тотално неактуален, смята Цветков.

Според него едва ли има умисъл при пропуските в декларирането.

„Информацията, с която боравим, е от държавни регистри, които са официални. Лицата, които не са я декларирали пред нас, в същото време са я декларирали пред другите органи - в Търговския регистър, в Имотния регистър, в НАП, в КАТ”, подчерта шефът на Сметната палата.

„Информацията за недекларирани доходи получаваме от НАП. Те са декларирали доходите там, пуснали са си годишната данъчна декларация и са платили данъци. Тоест не е посочено пред нас, но е декларирано в НАП”, уточни Цветан Цветков.

Шефът на Сметната палата обясни, че за неверни данни и укрита информация не се носи наказателна отговорност. Глоби имало само за неподадена декларация, но не и за несъответствия.

Списъкът с лицата, които са хванати с несъответствия, се изпраща на НАП и на ДАНС.