Британските депутати разрешиха на премиерката Тереза Мей да започне преговорите за излизането на страната от ЕС, предаде Би Би Си.

След двудневни дебати на първо четене на законопроекта те подкрепиха снощи с огромно мнозинство плана на правителството. За "Брекзит" гласуваха 384-ма депутати от 498-членния парламент. Против бяха останалите 114, сред тях представителите на Шотландската национална партия (ШНП), Партията на Уелс, либералдемократите и бившият министър на финансите Кенет Кларк.

"Брекзит" бе подкрепен в парламента по-убедително, отколкото на референдума на 23 юни 2016 г., отбелязва Би Би Си. Тогава за излизане от ЕС се изказаха 51,9 на сто от гласувалите.

Върховният съд вече реши, че парламентът трябва изрично да разреши на правителството да задейства член 50 от Лисабонския договор. Съдът обаче също така определи, че това решение не зависи от съгласието на регионалните парламенти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Второто четене на законопроекта е насрочено за 6 февруари. Тогава той ще бъде обсъждан значително по-подробно.

Тереза Мей вече обяви 31 март като краен срок, до който ще уведоми ЕС за задействането на член 50. В. "Таймс" обаче твърди, че това може да стане още на 9 март.

Същевременно парламентът в Лондон спря ход на Шотландия срещу "Брекзит", който целеше да го унищожи още в зародиш, предаде АФП. С 336 гласа "за" и 100 "против" депутатите отхвърлиха предложената от ШНП поправка, според която проектът не трябва да се разглежда. Мотивите на партията бяха, че правителството на Тереза Мей не смята да се допитва до регионалните парламенти и не е публикувало "бяла книга" за стратегията си.

Още преди гласуването премиерката обяви, че "бялата книга" ще бъде публикувана днес.