"Шокиращо е, че румънското социалистическо правителство промени посред нощ Наказателния и Процесуалния кодекс, за да спаси собствения партиен лидер от затвора и много други висши чиновници, които са разследвани или подсъдими. Няма да позволим на правителството да върне борбата с корупцията десет години назад."

Това се казва в изявление на Моника Маковей - архитект на борбата с корупцията в Румъния. От 2009 г. насам тя е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП). Изявлението й бе предоставено специално на Клуб Z.

През 2004 г. Маковей стана правосъден министър на Румъния. След проведените от нея реформи започнаха разследвания дори срещу действащи политици и министри. Сред осъдените е и бившият премиер Адриан Нъстасе. Маковей бе отстранена от кабинета през 2007 г.

"Онази нощ румънското правителство предприе действия срещу жизнени национални интереси. Станахме свидетели на безсрамни опити на социалистите да декризминализират себе си от престъпленията, които извършиха", продължава Маковей.

Спорните промени бяха одобрени от правителството на Сорин Гриндяну късно през нощта срещу 1 февруари. Мярката дори не фигурираше в дневния ред на кабинета. Това предизвика протести и улични сблъсъци.

Кабинетът встъпи в длъжност едва преди месец. Много хора заподозряха, че промените са направени специално заради лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. Благодарение на тях той ще се спаси по основната точка от обвиненията срещу него в започнал часове преди приемането на закона процес за фиктивни назначения. Прокурорите по делото изчисляват щетите по случая на 24 000 евро. А правителството реши със затвор да се наказва злоупотреба с власт само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

"Правителството ще подкопае години усилия за борба с корупцията, като позволи на политическите си съюзници и членовете на партията да се спасят от преследване. Това само ще накърни позицията на Румъния в Европа", смята евродепутатката.

Накрая тя заявява:

"Румънците са уморени от политици, идващи на власт само за да уредят себе си и политическите си съюзници за сметка на народа, на който се предполага, че служат. Румънският народ ще се бори срещу този опит за подкопаване на борбата с корупцията и ние искаме Европейската комисия да започне да задава някои сериозни въпроси дали този указ е в съответствие с ангажиментите, които Румъния пое, за да извърши напредък, а не отстъпление в тази борба."