Мозъците на космонавтите се свиват и разширяват в космоса, особено след по-дълги мисии, установиха учени от Мичиганския университет, САЩ, съобщи сайтът на учебното заведение.

Изследването е проведено с магниторезонанстна томография сред 12 души, прекарали две седмица в орбита, и други 14, които са били в космоса 6 месеца.

Това, което се случва със сивото вещество на отбраните за тежките мисии е подобно на измененията в телата им. На различни места мозъкът се удебелява или изтънява. Според учените това е в резултат на преразпределение на гръбначно-мозъчната течност заради отсъствие на гравитация.

Това е обичайно в космоса - космонавтите често имат напълно видима деформация на тялото, в която горната част на торса се надува вследствие на липсата на натоварване на краката. След няколко седмици тялото постепенно се адаптира, но при връщане на Земята то бързо се връща в първоначалното си състояние. Това обаче е тежък шок за човешкото тяло, което е причината космонавтите след дълъг престой да бъдат изнасяни на ръце в седнало положение.

Интересно е обаче, че промените в мозъка не са само свързани с течностите в тялото. Увеличени са и областите, които управляват краката и обработват постъпващите от тях сигнали. Според учените това е свързано с непрекъснато, денонощно обучение на нови умения - маневриране в нулева гравитация.

Освен, че ни помагат да разберем проблемите на космонавтите, резултатите от изследването могат да помогнат за търсенето на лек на различни мозъчни разстройства.