Хомеопатията бе официално обявена за псевдонаука в Русия, предаде Нюз.Ру.

Това става ясно от официален документ - меморандум на Комисията към Руската академия на науките (РАН) за борба с псевдонауката и фалшифицирането на научните изследвания. Той е озаглавен "За псевдонаучността на хомеопатията".

"Комисията заявява, че лечението със свръхмалки дози различни вещества, прилагано в хомеопатията, няма научна основа", се казва в текста.

Според органа на РАН принципите на хомеопатията и теоретичното обяснение на механизмите на предполагаемото й въздействие противоречат на известните закони на химията, физиката и биологията. В същото време липсват убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност. Затова хомеопатичните методи за диагностициране и лечение трябва да бъдат смятани за псевдонаучни, е присъдата на комисията.

Същевременно в документа се изтъква, че хомеопатията не е безвредна. Болните харчели значителни суми за недействащи препарати и пренебрегвали лечението чрез средства с доказана ефективност.

Що е то?

Основите на хомеопатията са положени през 1796 г. от германския лекар Самуел Ханеман. Тя представлява лечение чрез минимални дози препарати, предизвикващи симптоми, аналогични на тези на болестта. Всъщност става дума за "лечение на подобно чрез подобно". 

Съвременната медицина разглежда хомеопатията като част от алтернативната ненаучна медицина. Причината е, че обосноваването на хомеопатичния принцип противоречи на научните представи за функционирането на здравия и болния организъм.

Още през 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) предупреди за опасността от хомеопатия за хора, болни от вируса ХИВ, туберкулоза и малария.

Преди две години Националният съвет за здраве и медицински проучвания на Австралия след детайлно проучване на 1800 изследвания излезе със заключението, че хомеопатията не лекува.

Същият бе изводът, направен година по-късно от известния австралийски учен проф. Пол Гласио.

А през ноември 2016 г. Федерална комисия по търговията в САЩ нареди на производители и търговци на хомеопатични продукти да поставят на опаковката изрично предупреждение, че няма научно доказателство за ефекта, който се твърди, че предизвикват.