Ракия в манастир. Без бандерол. Този сюжет от четвъртък, след като от Агенция "Митници" се похвалиха за открити около 2000 л ракия без платен акциз в Троянския манастир, обиколи телевизионните студиа. 

Историята

В четвъртък от Агенция "Митници" съобщават за рутинна проверка на мобилна група в търговките обекти на територията на троянската света обител.

"Установено е, че предлаганата стока е с валиден акцизен бандерол. При последваща проверка на едно от избените помещения митническите служители откриват 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по 0,5 л ракия без бандерол. Според твърденията на управата на манастира ракията не е с търговска цел, а е предназначена за подаръци", продължава важната новина.

Припомня се "удар" и в Бачковския манастир от януари, където пак открили манастирска ракия без документи и платени налози, както и цитиране на разпоредбите от Закона за акцизите и данъчните складове. 

Обяснението

Пред телевизионните камери се изправя епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. Пред Нова тв монахът разказва, че откритата ракия в избата всъщност е колекцията на манастира от напитката, преминавала е в "наследство" на всеки игумен от далечната 1965 г. насам. Има и няколко запазени бутилки от 1921 г., но традицията да се съхранява различно количество от реколтите през годините датира от по-късно. Всяка година монасите запазвали от манастирската ракия в избата си. Производството на ракия било прекратено преди няколко години, когато държавата затяга контрола върху производството на собствен алкохол. Затова сега напитката, която се продава в манастирския магазин - с бандерол, платен акциз и срещу касова бележка, се поръчва в някой винпром. 

"Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции", казва епископ Сионий.

Игуменът не упреква митниците, но припомня, че за въпросната ракиена колекция е разказвал и друг път като хубава традиция на манастира. Той оспори кадрите в новините и твърденията, че напитката била в бидони и мръсни бутилки. Според епископ Сионий колекционерската ракия е в бъчвички, в стъкленици, подредена. Като колекция.

"Аз държа тази колекция да остане в манастира. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции", заяви епископ Сионий.

И макар ракията да не е предназначена за търговия и никога да не е изнасяна за продан, монахът добавя, че ще се плати акциз и "трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”.

Остава да се надяваме от Агенция "Митници" да са така любезни и да ни съобщят и колко е спечелил държавният бюджет от разкритата манастирска ракия. И тази в Троян, и тази в Бачково...